Costul noului pavilion al Spitalului Militar Brașov se triplează! Guvernul acuză creșterea prețurilor și războiul din Ucraina

Publicat: 04 iul. 2024, 09:17, de Autor: Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Costul noului pavilion al Spitalului Militar Brașov se triplează! Guvernul acuză creșterea prețurilor și războiul din Ucraina

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului se va afla analiza unei hotărâri de Guvern ce vizează stabilirea noilor costuri pentru construcția noului corp de clădire planificat la Spitalul Militar Regina Maria din Brașov.

Conform argumentelor prezentate în nota justificativă, se estimează că pavilionul ar urma să aibă un cost total de 440,195 milioane de lei, inclusiv TVA, după finalizarea proiectului tehnic anul trecut. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de proiecția din 2021, când o altă Hotărâre de Guvern stabilea costurile imobilului la 134,846 milioane de lei (aproximativ 27 de milioane de euro), conform informațiilor furnizate de BizBrașov.

Conform sursei citate, „Criza mondială din sectorul construcțiilor, împreună cu contextul pandemic, au avut un impact negativ asupra investițiilor publice, determinând creșterea prețurilor la materialele de construcții, energie electrică, gaze naturale și combustibili. De asemenea, conflictul din Ucraina a creat dificultăți în obținerea materialelor, echipamentelor și utilajelor necesare”.

Ce spune nota de fundamentare despre investiție

Conform notei de fundamentare a actului normativ, prin construirea pavilionului nou medicină operațională – politraumă și implementarea proiectului „POLITRAUMĂˮ se vor exercita autonom macrofuncțiile de urgență, diagnostic ambulatoriu, tratament chirurgical, funcții medico-militare, integrându-se funcțional și infrastructural în ansamblul Spitalului Militar de Urgență „Regina Mariaˮ Brașov.

Obiectivul proiectului imobiliar este acela de a asigura investigarea stării de sănătate și tratamentul militarilor și personalului civil din cadrul Ministerului Apărării Naționale, militarilor aflați în misiuni în zona de responsabilitate a investiției, rezerviștilor armatei române și populației civile din garnizoana Braşov şi din garnizoanele învecinate, consolidarea operaționalizării, menținerii nivelului capacității de luptă și evaluării operaționale a structurii de forțe a Armatei României.

Pavilionul medicină operațională – politraumă țintește aducerea potențialului și eficienței serviciilor de urgență, diagnostic și tratament la nivelul țărilor Uniunii Europene cu sistem sanitar avansat, asigurând o creștere a capacității și capabilității spitalului în asigurarea funcțiilor și a funcționalității acestuia, în situații de reacție pentru reducerea riscurilor sau la apariția unor posibile pericole viitoare.

Noul pavilion cu destinaţia medicină operațională – politraumă, cu regim de înălţime D+P+4E, va avea următoarele funcţiuni: compartiment imagistică, compartiment sterilizare, compartiment prosectură, compartiment spălătorie, depozit farmacie, compartiment primiri urgenţe, laborator, compartiment ATI, bloc operator, compartiment ATI, compartiment transfuzie sanguină, compartiment intervențional, compartiment administrativ, compartimente chirurgicale, compartimente de spitalizare și anexe social-sanitare. Prin Hotărârea Guvernului nr. 143/22.02.2023 privind aprobarea obiectivelor de investiții finanțate conform Programului național de investiții în infrastructura de sănătate, aferent țintei 377, componenta 12 – Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi rezilienţă al României au fost incluse spre finanțare mai multe obiective de investiții, printre care și cele 4 unități medicale publice din subordinea Ministerului Apărării Naționale situate în Brașov, Craiova, Pitești și Sibiu.

În data de 28.03.2024 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 269 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 730/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Realizare pavilion nou medicină operațională – politraumă D+P+4E, drum acces și rețele în cazarma 646 Brașov”, în sensul că finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile – Planul național de redresare și reziliență, componenta 12 – Sănătate, investiția 2. «Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice» – și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii. La data de 20.04.2023 a fost semnat Contractul de finanțare, astfel că sursa de finanțare a obiectivului de investiții devine una specifică, respectiv Planul național de redresare și reziliență al României. Valoarea actualizată a investiției, rezultată ca urmare a elaborării proiectului tehnic aferent obiectivului de investiții, care este în competența de aprobare a Guvernului, a fost avizată favorabil în şedinţa Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Apărării Naționale din data de 29.04.2024.