Covid-19 în Europa: Epidemie fără sfârșit? Cauze: Rata de vaccinare scăzută, dar mai ales renunțarea la purtarea măștii

Publicat: 05 nov. 2021, 17:16, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Covid-19 în Europa: Epidemie fără sfârșit? Cauze: Rata de vaccinare scăzută, dar mai ales renunțarea la purtarea măștii

De șase săptămâni consecutiv, Europa se confruntă cu o  creștere a indicatorilor Covid, cu 250.000 de cazuri noi și 3.600 de decese înregistrate în fiecare zi, potrivit datelor oficiale AFP transmise joi, 4 noiembrie.

Situația este dramatică în țările din Est, începe să devină îngrijorătoare în Occident, cu o creștere bruscă a cazurilor în Germania și Olanda, în timp ce în Sud, pare că virusul este sub control.

”Suntem, din nou, la epicentru”, a avertizat directorul OMS Europa, Hans Kluge. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății estima că, dacă se menține acest trend,  până în februarie s-ar putea înregistra încă o jumătate de million de decese.

Marea Britanie: Crește presiunea asupra spitalelor

Marea Britanice anunță, zilnic, aproximativ 40.000 de noi cazuri. Cu 1.000 de internări zilnic, spitalele sunt într-o presiune continuă. În total, în prezent, aproape 9.000 de  pacienți sunt îngrijiți în spitale.

Noul val pandemic are și o explicație. La jumătatea lunii iulie, guvernul britanic a decis ridicarea celor mai multe restricții anti-Covid, printre care și purtarea măștii. Antoine Flahault, profesor de sănătate publică și epidemiolog OMS, citat de AFP, spune că renunțarea la purtarea mășii probabil a jucat un rol în deteriorarea situației.

Germania: Covid atacă brusc

În ultimele șapt zile, în Germania s-au înregistrat, zilnic, în medie 19.702 cazuri. O creșterea bruscă care nu a mai fost atinsă de la sfârșitul lunii aprilie.

Explicația? Rata de vaccinare și relaxarea măsurilor de protecție. Potrivit ultimelor cifre ale Institutului Robert-Koch (RKI), 55,6 milioane de germani au primit două doze de vaccin, respectiv 66,8% din populație. În prezent, ne confruntăm cu o pandemie în principal a nevaccinaților,  spune ministrul Sănătății Jens Spahn, subliniind că paturile de terapie intensivă încep din nou să devină insuficiente.

„Cel de-al patrulea val al pandemiei se dezvoltă, din păcate, așa cum ne temeam pentru că numărul de vaccinați nu este suficient”, a adăugat președintele RKI, Lothar Wieler.

Olanda: Numărul de infecții și de spitalizări crește rapid

 În ultima săptămână a lunii octombrie, în Olanda, s-a înregistrat o medie de 7.711 cazuri noi pe zi, o cifră în creștere cu 39% față de săptămâna precedentă, potrivit autorităților sanitare. Numărul de infecții și de spitalizări crește rapid”, a transmis recent, premierul Mark Rutte, anunțând restabilirea restricțiilor de sănătate. Purtarea măștii a devenit din nou obligatorie în unitățile publice închise, cum ar fi magazinele., s-a extins obligativitatea permisului de sănătate și munca la domiciliu pentru evitarea aglomerării mijloacelor de transport.

Și aici s-au identificat explicații, printre care relaxarea măsurilor de protecție, printre care renunțarea la purtarea măștilor. Totuși, în Olanda,  acoperirea vaccinării este de aproximativ  84% din toate complet vaccinate.

Belgia: Trend ascendent

Între 25 și 31 octombrie, au fost detectate în medie 7.758 de noi infecții cu coronavirus în fiecare zi, o creștere de 36% față de săptămâna precedentă, relatează RTBF. Televiziunea publică belgiană a mai raportat recent „236 de internări de pacienți cu Covid” „un număr care nu a mai fost raportat din aprilie,  în al treilea val.

Și în Belgia, noul val este pus pe seama  renunțării la măsurile de protecție, în special la purtarea măștii. Este motivul pentru care autorităților au dispus revenirea la purtarea măștilor  și generalizarea permisului de sănătate. În Belgia, 74% din populație este vaccinată anti-Covid.

Grecia: Terapiile intensive, la capacitate maximă

Cu 6.700 de noi cazuri în 24 de ore, și Grecia se confruntă cu un nou val. Guvernul elen a anunțat întărirea măsurilor pentru nevaccinați, care acum trebuie să prezinte un test negativ. Teste PCR sau antigen  este necesar în instituțiil publice, bănci sau magazine. Totuși, accesul rămâne liber în supermarketuri, farmacii și biserici, potrivit Ministerului Sănătății. În Nord țării,  terapiile intensive sunt la capacitatea maximă. Și, totuși, un număr tot mai mare de pacienți nevaccinați refuză să fie intubați.

Premierul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut din nou  scepticilor ”să se vaccineze pentru a reduce presiunea asupra spitalelor”. Al doilea motiv invocat pentru a explica noul val este faptul că purtarea măștii nu este respectată peste tot în locurile închise și, în special, în lăcașurile religioase. În Grecia,  o parte a puternicei Biserici Ortodoxe continuă să sfideze măsurile împotriva Covid-19.

În Cehia, Ungaria și Europa de Est, situația e dramatică

Ultima săptămână a lunii octombrie a fost marcată de accelerarea foarte puternică a pandemiei în Europa de Est: în Cehia (+ 101%, cu 4.100 contaminări zilnice), în Ungaria (+ 92%, cu 2 600 contaminări pe zi), în Polonia (+ 70%, cu 6.100 de contaminări pe zi), în Croația (+ 65%, 3.100 de cazuri zilnice) sau chiar în Slovacia (+ 63%, 3.400), potrivit AFP.

Țările baltice sunt și ele puternic afectate. Letonia, cu o rată zilnică de contaminare de peste o mie, a declarat luni stare de urgență sanitară pentru trei luni din cauza reapariției infecțiilor cu Covid-19 la niveluri record.

Rata scăzută de vaccinare este principala cauză a situației catastrofale din această zonă a Europei. De exemplu, doar 48% dintre letoni sunt complet vaccinați, una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană.

Dar rate de vaccinare extrem de mici, îngrijorătoare pentru OMS, sunt înregistrate în  Bulgaria, România și Croația.