Covid-19 nu mai este o urgență de sănătate, dar încă provoacă 1.000 de decese săptămânal în Europa

Publicat: 27 iun. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Covid-19 nu mai este o urgență de sănătate, dar încă provoacă 1.000 de decese săptămânal în Europa

Potrivit Biroului European al Organizației Mondiale a Sănătății, Covid-19 nu a dispărut, dovadă că, în fiecare săptămână, în Europa, încă mai provoacă 1.000 de decese, transmite AFP. 

Într-o recentă conferință de presă, directorul regional OMS, Hans Kluge, a subliniat că ”desi nu mai este o urgență de sănătate publică la nivel mondial, Covid-19 nu a dispărut”.

”Aproape 1.000 de decese provocate de Covid-19 sunt înregistrate în fiecare săptămână în regiunea europeană”, a mai spus acesta, care subliniază că ”acest număr este subestimat din cauza scăderii numărului țărilor care raportează cu regularitate decesele cauzate de Covid-19.

Hans Kluge a recomandat autorităților ca în cazul persoanelor vulnerabile să asigure o acoperire vaccinală de cel puțin 70%.

În acest sens, Consiliul superior pentru sănătate din Belgia a anunțat pentru această toamnă o nouă campanie de vaccinare contra Covid-19, care vizează în mod special persoanele la risc și personalul medical.

Oficialul OMS a mai precizat că infecția Covid-19 este încă o boală ”complexă”, insuficient cunoscută.

„Trebuie să continuăm să ne concentrăm pe sechelele pe termen lung ale bolii Covid-19 (…) Acestea continuă să aibă un impact profund asupra sănătăţii în lumea întreagă şi nu pot fi ignorate”, a adăugat directoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, Catherine Smallwood, citată de Agerpres.

Potrivit unor estimări, în Regiunea Europeană a OMS –  formată din 53 de țări din Europa și Asia Centrală –  aproximativ  36 de milioane de locuitori au fost afectaţi de  ceea ce specialiștii au numit long Covid.