Covid-19. Pilula de la Merck, Lagevrio, autorizată în situații de urgență, în Europa

Publicat: 21 nov. 2021, 07:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid-19. Pilula de la Merck, Lagevrio, autorizată în situații de urgență, în Europa
pastilă-covid

Molnupiravir, antiviral prezent în pilula Lagevrio, permite reducerea la jumătate a riscului de formă gravă dacă este administrat imediat după apariția simptomelor.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, vineri, că a validat folosirea în caz de urgență a Lagevrio, pilula contra formelor grave de Covid-19 de la Merck, scrie Huffpost.

Deja președintele francez al companiei americane a confirmat că 50.000 de pastile Lagevrio (Molnupiravir) vor fi livrate Franței până la sfârșitul lui decembrie.

Chiar dacă EMA sfătuiește folosirea în caz de urgență, asta nu înseamnă că medicamentul a primit autorizare de comercializare, precizează comunicatul agenției. Analize complementare sunt în curs de derulare în privința acestui aspect. Se așteaptă o autorizare a EMA în două luni.

Dar Franța poate, pentru tratamente de urgență sau critice, să aibă un acces precoce, a precizaat Clarisse Lhoste, șefa MSD France, filială a companiei americane.

În situații de urgență

Așadar, nu este cu adevărat o autorizare a EMA, ci mai curând o modalitate de ”a susține autoritățile naționale care ar putea decide în privința unei folosiri precoce a acestui medicament înainte de autorizarea lui, de exemplu, în situații de urgență, precizează EMA.

O recomandare similară ar trebui să urmeze și pentru pilula anti-Covid de la Pfizer.

Analizând datele prezentate până acum de compania Merck, EMA recomandă administrara pilulei persoanelor cu risc de a dezvolta o formă severă de Covid-19 care nu au nevoie de terapie cu oxigen. ”Lagevrio trebuie administrat cât mai repede posibil, în primele cinci zile de la apariția simptomelor”.

Efecte secundare, contraindicații

Antiviralele acționează prin reducerea capacității virusului de a se replica, încetinând evoluția bolii. Administrarea lor are efect dublu: în același timp, permite persoanelor deja afectate să nu sufere de simptomele grave și celor care au fost în contact apropiat să nu se îmbolnăvească.  

Trebuie reamintit că un asemenea tratament nu trebuie considerat o alternativă la vaccinuri. Mai întâi, deoarece eficacitatea este mai redusă, apoi, deoarece costul va fi ridicat (sute de dolari), spun mai mulți cercetători.

EMA precizează că efectele secundare sunt ușoare sau moderate și sunt în principal: diaree, greață, amețeli, dureri de cap. În plus, pilula anti-Covid Lagevrio nu este recomandată în timpul sarcinii sau femeilor care doresc să aibă o sarcină. De asemenea, alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului. Aceste recomandări nu se bazează pe studii pe oameni, ci pe teste pe animale, care au demonstrat că Lagevrio are un impact asupra dezvoltării fătului.