Covid-19: Subvariantele Omicron BA.4 și BA.5 pun stăpânire pe Europa aflată în vacanță!

Subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, identificate pentru prima dată în Africa de Sud, ar putea deveni în curând tulpinile dominante în Europa și SUA, spun experții în sănătate, transmite BBC.

Cele două tulpini au fost adăugate pe lista de monitorizare a Organizației Mondiale a Sănătății încă din luna martie anul acesta. OMS a desemnat cele două subvariante ”îngrijorătoare” pentru Europa.

În prezent, subvariantele au fost detectate în majoritatea țărilor europene, de exemplu în Portugalia, BA.5 este acum dominantă. De asemenea, în Marea Britanie infecțiile cele mai multe sunt provocate de BA.4 și BA.5. În SUA și în Australia, situația este aceeași.

Specialiștii nu consideră că subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron sunt mai letale comparativ cu alte variante ale Covid. Ceea ce le diferențiază totuși este faptul că se transmit mult mai ușor. Această capacitate mai mare de răspândire este explicată pe de o parte prin scăderea imunității, iar pe de altă parte prin mutațiile pe care le suferă virusul.

În prezent, majoritatea țărilor au renunțat la măsurile de protecție, oamenii călătoresc mai mult, participă la festivaluri etc., ceea ce oferă virusului mai multe șanse să se răspândească. În plus, se pare că BA.4 și BA.5 pot să infecteze inclusiv persoane care au trecut prin infecția cu alte tipuri de Omicron.

Datele din ultimele zile arată că, în multe țări europene, a crescut numărul persoanelor care au avut nevoie de spitalizare. Ca și în cazul altor variante de Covid, persoanele în vârstă sau cu  boli cronice sunt mai expuse riscului de a face o formă gravă de infecție. Deși vaccinurile actuale nu se potrivesc perfect, totuși ele sunt cea mai bună soluție de a ține sub control infecția.

Medicii spun că este vital ca oamenii să primească numărul recomandat de doze pentru a obține protecție maximă împotriva variantelor existente și emergente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole