Covid-19. Un medicament-speranță împotriva variantelor actuale și viitoare ale SARS-COV-2

Publicat: 09 feb. 2022, 09:32, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Covid-19. Un medicament-speranță împotriva variantelor actuale și viitoare ale SARS-COV-2
Medicamente

O echipă franceză a descoperit de curând că antiviralul bemnifosbuvir are capacitatea de a neutraliza replicarea SARS-COV-2, indiferent de varianta actuală sau viitoare. Molecula bemnifosbuvir va intra în curând în teste clinice de fază III, transmite Futura Sante.

Inițial, bemnifosbuvir a fost o moleculă concepută pentru tratarea hepatitei C. Un laborator al Universității din Aix-Marseille, condus de Bruno Canard, a evidențiat capacitatea acestei molecule de a neutraliza SARS-COV-2. Un articol consacrat acestui subiect este publicat în prestigioasa revistă Nature Communications, numărul din 2 februarie 2022.

Avantaje

Se știe că  vaccinurile țintesc părțile variabile ale virusului și că acestea pierd din eficacitate pe măsură ce apar noii variante. Bemnifosbuvir are avantajul că țintește partea mai puțin variabilă a virusului, care este identică în cazul tuturor variantelor lui SARS-COV-2. Ceea ce înseamnă că această moleculă ar putea fi eficace contra tuturor variantelor existente, dar și contra posibilelor variante ce ar putea apărea în viitor. Este un avantaj enorm având în vedere capacitatea foarte mare a virusului de a se transforma. Molecula are o bază de guanină naturală. Aceasta garantează că nu are potențial mutagen contrar altor antivirale cum sunt favipiravir, remdesivir sau molnupiravir. În plus, pe datele disponibile în prezent,molecula este lipsită de toxicitate.

Molecula se administrează oral și este simplu de transportat, stocat și eliberat. Medicamentul a fost administrat unor pacienți cu comorbidități din Statele Unite. Primele rezultate clinice sunt încurajatoare: bemnifosbuvir împiedică formele grave ale bolii. Alte teste clinice pe cohorte mai mari de pacienți sunt programate în această primăvară.

Această moleculă ar putea fi o soluție în cazul persoanelor care nu se pot vaccina, dar și în cazul persoanelor vaccinate care suferă de obezitate, diabet etc., ajutându-le să facă față formelor grave de boală. Molecula poate fi o soluție și în cazul persoanelor cu Long Covid.