Covid, din ce în ce mai prezent în Franța, înainte de JO

Publicat: 17 iun. 2024, 06:43, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Covid, din ce în ce mai prezent în Franța, înainte de JO
Covid Franța Jocuri Olimpice

După o perioadă de scădere a activității, în mai multe țări europene, se observă o revenire a epidemiei de Covid în ultimele săptămâni, a anunțat, recent, Centrul european de prevenția și controlul bolilor (ECDC).

Acest avertisment vine pe fondul creșterii numărului turiștilor în perioada vacanței de vară și a Jocurilor Olimpice din Franța, între 26 iulie și 11 august.

În Franța, la spitale și la medicii de familie, în ultimele opt săptămâni, au crescut prezentările cu suspiciune de Covid, deși ele rămân încă modeste apreciază Sante Publique. Apele uzate în care prezența lui Sars-Cov-2 este monitorizată în 12 stații, indică de asemenea o creștere a circulației virale în ultima lună.

Această creștere era previzibilă, a declarat pentru AFP, epidemiologul Mircea Sofonea de la Universitatea Montpellier și Spitalul Universitar din Nîmes.

Pentru această revenire sunt incriminate două elemente: scăderea imunității populației și capacitatea noilor subvariante de a depăși barierele imunitare. Proteina spike, care permite lui Sars-Cov-2 să pătrundă în celula gazdă, pare să fi dobândit mutații cheie.

Atenție la JO!

Deocamdată, nu sunt elemente cunoscute pentru ca acest nou val să aibă un impact sanitar mai important ca precedentele două, subliniază dr. Mircea Sofonea.

Nimic nu sugerează o severitate crescută în privința variantelor actuale, dintre care una derivată din Omicron, numită KP.2, cunoscută și sub numele de ”FLiRT”, a fost detectată  în Europa și SUA.

Deși din luna mai 2023, Organizația Mondială  a Sănătății a anunțat că nu mai consideră că pandemia reprezintă a  o urgență sanitară globală, totuși, reamintește constant că Sars-Cov-2 ”continuă să circule și să evolueze”. ”Riscul unei variante mai periculoase persistă”.