Cine câștigă Jocurile Olimpice? Cine câștigă alegerile politice?

Publicat: 19 apr. 2024, 15:00, de Manuela Dumitru, în Dialogurile Puterii , ? cititori
Cine câștigă Jocurile Olimpice?  Cine câștigă alegerile politice?

Jocurile Olimpice sunt odată cu alegerile politice, în România. Poate pentru că ambele sunt fair play? Ce-mi plac glumele mele! Și cu toate acestea, poate că este bine pentru sportul românesc, poate cu această ocazie, se mai face ceva pentru sport și sportivi. La Dialogurile Puterii, Inocențiu Voinea, redactor șef al revistei ”Olimpic” a Comitetului Olimpic Sportiv Român.

”Undeva prin martie, (15 martie 2024) nu știu dacă a fost adoptată sau urmează, o ordonanță  referitoare la o emisie de loz olimpic –

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru susținerea participării lotului olimpic al României la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024.

Un milion de lozuri și o treime din încasări vor merge pentru susținerea sportivilor din Romania. Nu mai știu în ce stadiu se află, dar sperăm.”, declară Inocențiu Voinea. În continuare, el susține că, pentru sportivii care fac performanță, nu sunt încă recompense suficiente pentru recunoașterea meritelor acestora. Și așa cum știe mai toată lumea, dacă în fotbal se adună ceva mai mulți bani datorită publicității, pentru ramurile celelalte, federațiile fac eforturi deosebite. Se mai întâmplă minuni, când apare un sportive minune, care aduce publicitatea cu el. Dar, din păcate, pentru performanță, e nevoie de bani. În general, oamenii investesc în sportivi după ce apar rezultatele la jocurile olimpice, mondiale. Dar, ca să ajungă la performanță, sportivii au nevoie de investiții serioase în tehnologie, digitalizare, alimentație, antrenamente…

”Sportul de performanță nu se poate în afara științei. Ce înseamnă studiul mișcării? Studiul adversarului. Acum, de ceva vreme, tot fotbaliștii au niște dispozitive care îi monitorizează în timp real. Se știe exact cum i-a bătut inima, ce puls a avut în diferite perioade, cât e distanța parcursă, la ce viteză. Și toate lucrurile astea sunt centralizate și poți să ai imaginea a ceea ce a făcut sportivul respectiv pe teren la meciul și să poți îmbunătăți în antrenamente, în medicație, în alimentație. Fără asta nu se mai face după ureche. Poți să fii tu talentul talentului, nimerești în sport, dar nu te poți menține.”, spune Inocențiu Voinea.

Din câte știm, acum, Agenția Națională pentru Sport are pregătit un buget de premiere pentru sportivi cu medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, dar nu sunt bani care să zici că ești campion olimpic și după încheierea carierei sportive zici că te lansezi în afaceri mari, așa de mari, care să permită un un trai decent.

”Dar cine primește? Campion olimpic? Dar câți sunt ca David Popovici, care cu o unghie n-a reușit să ia o medalie?”, se întreabă, nu  retoric, redactorul șef Inocențiu Voinea.

Despre riscurile, munca și recunoștința meritocrației sportivilor, la Dialogurile Puterii, de la ora 19.00