De sărbători, la piață cu ANAF-ul?

Publicat: 30 apr. 2024, 15:00, de Manuela Dumitru, în Dialogurile Puterii , ? cititori
De sărbători, la piață cu ANAF-ul?
Fotovideo Florina Dumitrache

 

 

De sărbători,  în toată țara, românilor le place să meargă la piață. Să cumpere, să compare, să privească, piața devine, aproape, un punct turistic. Despre piață și produse, prețuri și servicii, calitate și siguranță, la Dialogurile Puterii, președintele Asociației Piețelor din România.

Este forfotă mare în fiecare piață. De Sărbătorile Pascale, fiecare român vrea să aibă pe masa de familie produsele tradiționale cele mai bune, de la verdețuri, la carnea de miel, ouă sau cine știe ce alte delicatese. Așa sărbătorim noi. Problema este ce alegem, de la ce magazin sau din piața tradițională.

Teodor Birț ne spune că: ”Piețele, mai ales de sărbători,  ar trebui să facă parte din  itinerarul nostru. Avem peste zece mii de spații comerciale, avem undeva la 18.000 de tarabe. Deci, iată un număr foarte mare de parteneri, să spun așa, oameni care trăiesc din această activitate și la care găsiți produse alimentare tradiționale.”

Dar pentru noi, cumpărătorii, foarte important este să fim convinși  că putem cumpăra produse de calitate și cu respectarea tuturor standardelor de siguranță.

”Toate piețele pe care le reprezint, continua președintele Asociației Piețelor,  sunt autorizate din toate punctele de vedere. Respectăm toate normele de sănătate publică. Mai mult decât atât, dacă veți veni în piețele noastre, veți găsi reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare, cu care colaborăm zi de zi și pe care îi găsim zi de zi în piață și care ne consiliază toată activitatea noastră, astfel încât condițiile pe care noi le oferim sunt de cea mai bună calitate.”

De înțeles, dar de multe ori, în perioada asta, când există un aflux mare de cumpărători și de marfă în piață, atunci se organizează cele mai mari controale în piețe. Ceea ce conferă cumpărătorilor un grad mai mare de certitudine asupra calității mărfurilor. ”Și eu sunt de acord cu aceste controale strict cu privire la normele de sănătate publică, dar, controalele fiscale, de la tot felul de alte entități, chiar în ajunul Paștelui?

Vă dați seama ce impact are pentru dumneavoastră, care veniți să cumpărați dintr-o piață agroalimentară ridichi și ceapă, să vedeți mascați și câini care, practic, se duc la un chioșc care vinde pâine să vadă dacă a tăiat sau nu bon fiscal? Adică parcă există și o mare discrepanță între ceea ce ar trebui să facă acele organe ale statului și ceea ce pot găsi într-un chioșc care vinde, nu știu să spun, câteva sute de pâini într-o zi.

Poate că ar fi interesant să te duci și să cauți camionul care intră în țară cu marfă de import, să-l verifici dacă are sau nu  acte în regulă. E mai ușor să vii să cauți un mic întreprinzător care vinde legume dintr-un depozit angro, să vezi dacă are sau nu are bon fiscal. Dar, mă rog, nu-i treaba mea și vin și sărbătorile.”

De sărbători, la piață, la Dialogurile Puterii cu Teodor Birț, președintele Asociației Piețelor din România.

De la ora 19.00, la Puterea.ro