„Free Bella”: Campania pentru salvarea balenei beluga din mall-ul din Seul

Publicat: 20 mai 2024, 20:28, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
„Free Bella”: Campania pentru salvarea balenei beluga din mall-ul din Seul

În inima Seulului, ascunsă printre magazinele de lux de la poalele celui de-al șaselea cel mai înalt zgârie-nori din lume, o balenă beluga pe nume Bella înoată fără scop într-un bazin mic și lipsit de viață, unde este captivă de un deceniu. A rămas fără partener, acum cinci ani. Iar eliberarea sa nu este chiar atât de simplă pe cum ar părea.

O situație urgentă

Situația Bellei este disperată, iar activiștii se luptă să o salveze din bazinul steril din centrul comercial din capitala Coreei de Sud, înainte de a fi prea târziu. Jo Yak-gol, reprezentant al grupului de mediu Hot Pink Dolphins, a declarat: „Aproape cinci ani au trecut de când au promis că o vor elibera”. A fost lansată o petiție internațională pentru a cere eliberarea ei.

Povestea Bellei

Bella a fost capturată în 2013, în Oceanul Arctic, de pe coasta Rusiei, la vârsta de doi ani. Împreună cu doi masculi beluga, Bello și Belli, a fost vândută acvariului situat într-un mega-mall sub Turnul Lotte World, care are 555 de metri înălțime, fiind deținut de unul dintre cele mai mari conglomerate din Coreea de Sud.

Tragedia a lovit în 2016, când Bello a murit prematur la vârsta de cinci ani (în sălbăticie, durata de viață a belugelor este de 35 până la 50 de ani), urmat de moartea lui Belli, în vârstă de 12 ani, în 2019. Valul de indignare publică ce a urmat a determinat Lotte să promită eliberarea Bellei, imediat după cea de-a doua moarte și din nou în 2021. Însă aceste eforturi au fost amânate în mod repetat, din diverse motive, inclusiv pandemia de Covid.

Condiții de captivitate

În timpul vizitei reporterilor de la Guardian, Bella a fost observată alternând între a se roti fără sens și a pluti nemișcată în bazinul său de 1.224 de tone. Balenele beluga pot ajunge până la 5,5 metri lungime, însă bazinul are doar 7 metri adâncime. „Îi lipsește stimularea și prezintă semne de boală mintală”, a spus Jo.

Dr. Valeria Vergara, co-director al programului de cercetare a cetaceelor de la Raincoast Conservation Foundation, a subliniat că belugile sunt extrem de inteligente și sociale. „Cooperarea între ele este atât de puternică încât ajută la creșterea puilor altora”, a explicat ea. „Au vieți lungi și, bineînțeles, un sistem de comunicare foarte complex. Ținerea unor astfel de ființe în captivitate este pur și simplu lipsită de etică”.

Industria acvariilor

Industria acvariilor este înfloritoare, atât în Coreea de Sud, cât și în alte părți ale Asiei. Acvariul Lotte din Seul este unul dintre cele mai mari din regiune, atrăgând milioane de vizitatori de la deschiderea sa în 2014. În decembrie anul trecut, Coreea de Sud a interzis achiziționarea de balene și delfini pentru expunere, însă legea nu se aplică retroactiv, ceea ce înseamnă că animalele deja captive, precum Bella, pot fi păstrate.

Proteste și campanii

Grupurile de activiști, cum ar fi Hot Pink Dolphins, cer închiderea definitivă a expoziției din Seul. Bella este una dintre cele cinci beluge captive din Coreea de Sud, alături de una la Aqua Planet Yeosu și alte trei la Geoje Sea World, unde până recent vizitatorii puteau plăti pentru a se plimba pe spatele balenelor, o practică acum interzisă.

Singura opțiune etică

Dr. Valeria Vergara afirmă că transferul Bellei într-un sanctuar marin este „singura opțiune etică”. Fiind luată din habitatul său natural la o vârstă atât de fragedă, Bella nu ar putea supraviețui în oceanul deschis, deoarece belugile învață abilități esențiale precum vânătoarea și migrarea din grupurile lor sociale.

Într-o declarație, Lotte World Aquarium a spus că lucrează pentru a proteja drepturile animalelor și este „pregătit să trimită balena beluga în orice moment”. Acesta a adăugat că sunt în discuții cu un comitet format din ministerul oceanelor și pescuitului, grupuri de protecție a animalelor și experți în balene pentru a realiza eliberarea Bellei „pe baza unui plan științific și practic”.

Viitorul Bellei

În ciuda complicațiilor birocratice și a diferitelor oferte din partea sanctuarelor, Bella rămâne în bazinul său. Lotte nu a răspuns la întrebările legate de bunăstarea ei. În fața Turnului Lotte World, grupul Hot Pink Dolphins continuă să protesteze, cerând: „Eliberați-o pe Bella acum!