Hristos a înviat! Paștele e sărbătoare, nu petrecere

Publicat: 05 mai 2024, 06:10, de Manuela Dumitru, în Dialogurile Puterii , ? cititori
Hristos a înviat!  Paștele e sărbătoare, nu petrecere
Fotovideo Florina Dumitrache

 

 

În ziua sfântă de Paște, când Hristos a înviat, și noi ne dorim să înviem odată cu El. Pentru că învierea lui Hristos este învierea noastră. Și chiar dacă uneori, unii dintre noi, trebuie să recunoaștem, să fim sinceri, ne îndoim în inima noastră de înviere, vrem să ne bucurăm de ea. Oare semănăm cu Toma Necredinciosul? La frământările, întrebările, îndoielile noastre, la Dialogurile Puterii, ne-a răspuns, ne-a  îndrumat și  călăuzit Părintele Constantin Pătuleanu.

” Toma n-a fost un păcătos. La Toma, îndoiala lui nu înseamnă necredință, ci îndoiala lui a fost verificare. Toma e un fel de calea științei, calea celui care nu se mulțumește cu ceea ce a auzit și cu ceea ce vede, ci vrea să pipăie mai mult, vrea să simtă mai mult. De aceea știința, vedeți, a ajuns la lucruri extraordinare. Am cucerit-o!”

Practicanți sau nu, noaptea trecută, am mers la biserici să luăm Lumină și Paște. Părinte, dacă nu ținem post, că așa suntem cei mai mulți, ce facem de Înviere, luăm Paștele?

Este o rugăciune foarte frumoasă. Există o rugăciune a Sfântului Ioan Gură de Aur  pe  care o citim chiar în noaptea de Sfintele Paști. La sfârșit, când binecuvântăm Paștele, spunem comunității, și cel care a postit, și cel care nu a postit, și cel care e vrednic, și cel care nu e vrednic, să vină și să se împărtășească de Sfintele Paști, atunci cerurile sunt deschise. Hristos este cu noi și ne invită pe toți. Dumnezeu ne primește pe toți și în ultimul ceas, dacă venim, ne primește, chiar dacă am fost sau nu am fost pregătiți.

De aceea putem lua Paștele pe întregul parcurs al Săptămânii celei Luminate, până în a șaptea zi de la Înviere putem să luăm Sfintele Paști și cei care au postit, și cei care n-au postit. De asemenea, ouăle roșii, care semnifică tocmai Învierea. Culoarea roșie este jertfa, este sângele lui Hristos vărsat pe cruce, semnifică înființarea Bisericii lui Hristos prin sângele Lui, prin jertfa Lui. Vedeți, Biserica, nu aceea de zid, așa cum am făcut-o noi, oamenii, frumoasă, împodobită cu sfinți care slujesc Biserica, aceea care este formată din noi, din cei care vin la biserică. Avem o biserică de zid, dar Biserica cea adevărată este Biserica, este comunitatea, este comunitatea credincioșilor care se adună la Sfânta Liturghie și ei, Biserica,  trebuie să se roage și trebuie să purceadă spre această jertfă, să înțeleagă jertfa lui Hristos, adică sângele vărsat prin care Hristos întemeiază Biserica în mod nevăzut.  Când a văzut-o întemeiată, la Cincizecime, la coborârea Duhului Sfânt în această Biserică, ne mântuim.

Sfintele Paște e sărbătoare, nu petrecere

De aceea e nevoie să nu rămânem acasă. Atunci, de Paște, când a ieșit din robia egipteană, oamenii au uns ușorii cu sânge pentru ca să fie salvați, să nu moară întâii lor născuți, pentru că plaga a fost ca întâii născuți ai egiptenilor să moară, pentru că Faraon nu voia altfel să dea drumul poporului ținut în robie. Și acea ieșire a fost serbată cu pască, adică pâine nedospită, ca să nu se strice prin pustie. Și a fost serbat apoi cu mielul cel de jertfă, cu buruieni amare, ca să nu se strice, să aibă acolo în traistă câte ceva pentru drum. Aceasta facem și noi. Tăiem mielul în amintirea acelui eveniment. Și pentru că mielul de jertfă semnifică jertfa lui Hristos, care a fost o jertfă sângeroasă. Acum noi nu mai avem jertfa sângeroasă. Noi avem pâinea și vinul pe care credincioșii le aduc la biserică din jertfa lor.

Tot rodul muncii țăranului pe care apoi îl aduce la biserică este binecuvântat, se transformă în Trupul și Sângele Domnului. Avem voie sigur, de Paști să mâncăm și un ou, să bem un pahar de vin, pentru că reprezintă sângele lui Hristos. Dar să avem grijă să păstrăm și măsura, că dacă mâncăm un cozonac întreg și dacă mâncăm un miel pe jumătate și mai bem și nu știu câți litri de vin, nu cred că ne este bine. Nu cred că este sărbătoare.”

Sper ca dialogului cu Părintele Constantin   pe care-l vom difuza la ora 12.00, la Puterea.ro, să vă aducă liniștea și speranța, chiar dacă vor mai rămâne multe alte întrebări cu răspunsuri confuze. Mulțumim, Părinte!

Hristos A înviat!

Adevărat a înviat!