Accidentul aviatic dezvăluie practicile controversate din MApN: Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Publicat: 18 mai 2024, 15:38, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Accidentul aviatic dezvăluie practicile controversate din MApN: Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). În ciuda plângerilor și solicitărilor repetate de transparență, MApN și baza de parașutiști din Buzău au păstrat tăcerea cu privire la închirierea avioanelor Antonov AN-2 pentru zborurile de antrenament.

Avioanele AN-2 au fost scoase din uz de către MApN în anul 2010, după accidentul aviatic tragic de la Tuzla. Cu toate acestea, ele continuă să fie închiriate pentru scopuri de antrenament, conform mărturiilor parașutiștilor, care se plâng că viața lor și a echipajelor de zbor este pusă în pericol de aceste practici.

Accidentul recent, în care un avion AN-2 s-a răsturnat la aterizare, nu este singurul de acest gen și ridică semne de întrebare asupra priorității siguranței în cadrul MApN. Cu lipsa achiziționării de aeronave noi, Ministerul a fost nevoit să recurgă la închirierea aeronavelor fabricate în 1986, ceea ce pune în pericol viețile participanților la zboruri de antrenament.

Vrem să fim apărați de NATO, dar noi zburăm cu avioane de ”hârtie”

Într-un context în care România este membră a NATO și se confruntă cu amenințări la granițele sale, se impune o analiză profundă a practicilor MApN în ceea ce privește siguranța zborurilor de antrenament. Incidentele în timp de pace ridică întrebări serioase cu privire la capacitatea de reacție și siguranță în cazul unui conflict activ.

Solicităm MApN să ofere clarificări cu privire la această situație alarmantă și să ia măsuri urgente pentru asigurarea siguranței parașutiștilor și a echipajelor de zbor implicare în antrenamentele militare.

Apropo, tot la Buzău, pe marginea pistei de la Baza Aeriană Bobocu, avioanele de tip AN-2 sunt folosit drept piese de muzeu.

Mă uitam cum ieri Aeroclubul încerca să dea explicații că avionul are undeva la 4.000 de ore de zbor dintr-un total de 7.000. Dar avionul e fabricat în 1986, cum mai poate funcționa acesta normal? Ce motiv ar fi avut MApN să-l scoată din uz?

AIAS nici nu știe unde s-a produs accidentul aviatic din Buzău

AIAS

Și despre accidentul aviatic de la Buzău, cel mai probabil vom afla raportul peste vreo 10 ani, dacă ne luăm după ritmul obișnuit al autorităților. În plus, comunicarea din partea Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a fost greșită, deoarece accidentul aviatic de ieri s-a produs pe raza municipiului Buzău, pe Aerodromul Spătaru, fără nicio legătură cu localitatea Mărăcineni.

MApN pentru Ziarul Puterea: Statul Major al Forțelor Aeriene nu mai folosește și nu a închiriat AN2

Printre mai multe solicitări transmisă de Ziarul Puterea către MApN și alte baze militare de parașutiști, reprezentanții biroului de presă a MApN au răspuns în 24 Octombrie 2023: „Statul Major al Forțelor Aeriene nu mai folosește şi nu a închiriat aeronave de tip Antonov
AN-2 pentru instruirea personalului aeronavigant tip parașutist. Aeronavele de tip Antonov AN-2 au fost în dotarea Forțelor Aeriene Române şi au fost utilizate pentru instruirea personalului aeronavigant-parașutist, de la data intrării în exploatare
până în data de 5 iulie 2010. Începând cu data mai sus-menționată, în baza Ordinului Ministrului Apărării Naţionale,
aeronavele au fost scoase din dotarea Statului Major al Forțelor Aeriene.”

Și cum s-a întâmplat totuși accidentul aviatic de ieri din Buzău, dacă MApN declara în 2023 că avioanele nu se mai folosesc întrucât au fost scoase din uz încă din anul 2010?

AIAS a publicat după 10 ani raportul privind incidentul aviatic de la Ulmeni

De exemplu, și în 2008 în localitatea Ulmeni din jud. Călărași, același tip de aeronavă a fost implicată într-un accident rezultat unei erori a aeronavei care a determinat echipajul de zbor să efectueze o aterizare de urgență, însă aparatul de zbor a fost distrus în totalitate. Acolo un mecanic a decedat, iar pilotul a fost grav rănit, raportul a fost publicat de abia după 10 ani de la incident de către Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS).

2008.05.10_RF_YR-PBL_RO

Trebuie să subliniem că aceste avioane sunt folosite de rețele criminale ucrainene pentru a transporta ilegal țigări de contrabandă peste graniță, iar în România mai este folosit pentru a împrăștia ierbicide pe câmp. În plus, avioanele au fost implicate în afaceri dubioase în România încă din anii ’90, fiind utilizate, de exemplu, de către oameni de afaceri precum Sorin Constantinescu. Acesta a mărturisit că a folosit o astfel de aeronavă pentru a transporta saci de bani obținuți din industria jocurile de noroc.

Avem ministru al Apărării doar de umplutură

Foto: Ilona Andrei / G4Media

Foto: Ilona Andrei / G4Media

Mă așteptam ca totuși măcar Angel Tîlvar, ministrul Apărării Naționale, să ofere un punct de vedere referitor accidentului aviatic din Buzău, însă reacțiile întârzie să apară, la fel ca toate reacțiile sale din tot mandatul său rușinos de ministru. Cred că este prisos necesar ca într-o asemenea perioadă să avem ministru al Apărării un om dedicat și implicat!