Judecătorul care își compară leafa cu a unui frizer. Ce sumă de bani câștigă lunar

Publicat: 18 mai 2024, 14:38, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Judecătorul care își compară leafa cu a unui frizer. Ce sumă de bani câștigă lunar

Alin Ene, un judecător din Consiliul Superior al Magistraturii, a declanșat un val de controverse pe rețelele de socializare după ce și-a exprimat nemulțumirea față de nivelul său de remunerație. Într-o postare recentă, el a făcut o comparație surprinzătoare între leafa sa lunară și cea a unui frizer sau taximetrist.

Potrivit declarației sale, venitul lunar net al unui judecător la început de carieră, în 2023, era de aproximativ 8.493 de lei, la care se adăuga norma de hrană în valoare de 202 lei. Cu toate acestea, Alin Ene a subliniat că această sumă se traduce într-o remunerație infimă atunci când este raportată la volumul de muncă depus.

Cu un calcul simplu, el a evidențiat că fiecare dosar soluționat aduce un judecător în jur de 70 de lei lunar. Această sumă, susține el, poate fi echivalată cu prețul a două tunsori bărbătești, două meniuri la fast food sau două curse cu taxiul.

„Realitatea în cifre, dincolo de emoții, exagerări și dezinformări”, a subliniat judecătorul în postarea sa. El a îndemnat la o analiză corectă și reală a valorii muncii magistraților și a subliniat importanța găsirii unui echilibru între remunerație și volumul de muncă depus.

Reacția lui Alin Ene vine în contextul în care, conform ultimei sale declarații de avere din 2022, el a obținut un salariu net anual de peste 173.000 de lei, plus peste 54.000 de lei pentru „diferențe salariale, dobânzi legale”, după ce a dat statul în judecată pentru recalcularea salariului și a câștigat.

Postarea sa a provocat un amplu dezbatere în mediul online cu privire la remunerația magistraților și la echilibrul dintre munca depusă și recompensa primită, subliniind necesitatea unei informări corecte în această privință.