Un miliardar austriac își închide fabrica de cablaje auto din România: 200 de oameni concediați

Publicat: 02 mai 2024, 20:46, de Viorela Pitulice, în Auto , ? cititori
Un miliardar austriac își închide fabrica de cablaje auto din România: 200 de oameni concediați
Sursa foto: Luduș Online

Ultimii ani nu au fost deloc grozavi pentru industria auto din România, care a pierdut mai multe fabrici specializate în producția de componente. Ultima pe listă este cea de la Luduș, preluată recent de un miliardar austriac, și unde urmează să fie concediați 200 de salariați.

După Yazaki care a renunțat la unitatea de la Buzău sau închiderea fabricii SEWS de la Orăştie, acum, a venit rândul fabricii Leoni de la Luduș, din păcate.

Joi, aproximativ 200 de angajați ai fabricii Leoni de la Luduș, deținută de unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de cablaj și componente pentru industria auto, au protestat, după ce li s-a comunicat închiderea punctului de lucru. Patronatul le-a pus în față două opţiuni: transferul la fabrica din Arad, adică la peste 300 km distanță de casă, ori la Bistrița sau dacă nu demisia, după cum a declarat presei Sergiu Stoica, fondatorul „Grupului Civic Luduş”, Sergiu Stoica, prezent la protestul salariaților d ejoi.

Reprezentantul pe comunicare al Leoni România, Andrei Rusu, a transmis, printr-un comunicat de presă, că închiderea unității are loc în contextul în care piaţa producătoare de maşini este afectată din perspectiva rutelor de distribuţie şi a scăderii producţiei, urmarea fiind micșorarea cererii de componente.

„De asemenea, producătorii auto sunt nevoiţi să facă tranziţia de la motoarele pe benzină şi motorină la cele hibride şi electrice, dar subvenţiile pentru maşinile electrice au scăzut în toate ţările europene, ceea ce nu încurajează vânzarea lor. În acest context, dar şi în contextul economic general, la nivelul grupului Leoni, au avut loc o serie de analize amănunţite care au evaluat eficienţa operaţiunilor noastre. După discuţii îndelungate, am identificat o nevoie de flexibilizare a modului în care lucrăm, astfel încât să ţinem pasul cu cerinţele pieţei auto. Decizia detaşării angajaţilor noştri din Luduş către alte fabrici Leoni din România, respectiv la fabricile din Arad şi Bistriţa, a fost luată ca urmare a reducerii drastice a comenzilor pentru fabrica din Luduş şi având în vedere dorinţa noastră de a păstra toţi aceşti angajaţi valoroşi în cadrul companiei”, a precizat reprezentantul grupului.

Conducerea companiei susține că va sprijini relocarea angajaţilor din Luduş prin asigurarea cazării, dar şi prin oferirea unui bonus.

„Până când fabricile de la Bistriţa vor avea posibilitatea de a-i integra în procesele specifice, ne-am îndreptat angajaţii spre fabrica din Arad. Astfel, pentru o perioadă de maxim cinci luni, angajaţii au posibilitatea detaşării la fabrica din Arad. Sprijinim relocarea angajaţilor noştri prin asigurarea cazării, dar şi prin oferirea unui bonus de relocare. După această perioadă, activitatea angajaţilor noştri se va relua la fabricile din Bistriţa”, se arată în comunicatul companiei.

Reacția Leoni

Reprezentanții Leoni precizează pentru Ziarul Puterea că decizia de a oferi posibilitatea detașării angajaților din Luduș către alte fabrici Leoni din România, respectiv la fabricile din Arad si Bistrița, a fost luată ca urmare a reducerii drastice a comenzilor pentru fabrica din Luduș și având în vedere dorința de a păstra „toți acești angajați valoroși în cadrul companiei”.

În același timp, reprezentanții Leoni susțin că angajaților de la Luduș nu li s-a cerut demisia în nici un fel. Reacția producătorului vine ca urmare a declarațiilor făcute presei de Sergiu Stoica, fondatorul „Grupului Civic Luduş”, Sergiu Stoica,  prezent la protestul salariaților.

„Afirmația este complet neadevărată! Angajaților Leoni Luduș nu li s-a cerut demisia în niciun fel. Mai mult decât atât, oferirea unui bonus de relocare, cazare și transport gratuit până la locul de muncă și înapoi demonstrează că depunem toate eforturile pentru a le asigura tuturor continuitatea în muncă. Vă precizăm că domnul Stoica nu este angajat Leoni și nu cunoaștem calitatea în care domnia sa face declarații publice pe un subiect pe care, se pare, nu îl cunoaște. Declarațiile sale prejudiciază relația cu angajații și sunt de natură a instiga, prin prezentarea unor informații false în spațiul public”, arată reprezentanții Leoni.

Aceștia mai precizează că în sensul sprijinirii angajaților și pentru stabilirea de comun acord a etapelor următoare, în conformitate cu prevederile legale, încă de săptămâna trecută au fost demarate discuții cu organizația sindicală, împreună cu va fi analizată fiecare situație în parte. „Vom lua decizii punând interesele angajaților pe primul loc și asigurându-le toate drepturile legale”.

Leoni în România

Fabrica din Luduș fusese deschisă în 2015 și a presupus o investiție importantă.

În România, Leoni este prezent din 1999, având la acest moment nu mai puțin de zece fabrici în șase județe – Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Gorj și Mureș, în care lucrează circa 12.000 de salariați.

Grupul german Leoni are operațiuni în 28 de țări și peste 95.000 de angajați. Anul trecut, grupul a fost preluat de către miliardarul austriac Stefan Pierer, care a devenit investitor strategic.