Covrigul sau franzela, ce va costa mai mult în acest an? Brutarii cer subvenții și TVA de 5%

Industria de morărit și panificaţie este sectorul cel mai afectat din industria alimentară de majorarea preţurilor la energie, gaze şi materie primă, care au avut ca efect scumpiri semnificative la făină şi pâine, în ultima vreme, și care, după toate premisele, este foarte posibil să mai crească în contextul actual.

Chiar dacă recunoaște că prețul la făină aproape că s-a dublat, ministrul Agriculturii nu crede că la covrig, “mâncarea săracului”, cum îi mai zic mulți, prețul poate să ajungă la 2,5 lei, în acest an, față de 2 lei, cât este acum, la multe patiserii. Adică, cam cât o franzelă, despre care ministrul Adrian Chesnoiu spune că costă între 1,5 și 2 lei.

“Eu mă uit pe statisticile de la panificație și sunt într-un dialog permanent cu președintele organizației reprezentative din sector, cu ceilalți producători din industria de panificație. ..(…) Eu vă spun că, anul trecut, făina a fost 1 leu/kg și a ajuns la 1,7 lei/kg. Covrigul nu putea să ajungă la acest preț de 2,5 lei, pentru că tona de grâu este undeva la 1.450 de lei”, a răspuns, marți, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu la o întrebare din partea presei.

Brutarii vor TVA de 5% la alimente

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan) atrage atenția că situația este destul de gravă în sector și solicită măsuri de urgenţă pentru sprijinirea producătorilor.

„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii Rompan.

Numai la materia primă – grâul, prețul a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, în timp ce gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. Mai mare este și costul forţei de muncă, existând presiuni mari din partea angajaţilor pentru ajustarea salariilor pe fondul creşterilor generale ale preţurilor la alimente şi utilităţi, arată Rompan.

„Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, avertizează reprezentanţii Rompan.

Subvenții pentru morari

Pentru atenuarea şocului scumpirilor la făină şi pâine, patronatul solicită factorilor guvernamentali luarea de urgenţă a unor măsuri, prima dintre ele vizând acordarea unei subvenţii morilor de grâu care macină grâu românesc, cu influenţe directe în preţul făinii şi mai departe în preţul pâinii şi al celorlalte produse făinoase.

„Prin această măsură se subvenţionează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând şi cantităţile măcinate evazionist. Astfel, prin fiscalizarea întregii cantităţi de făină şi pâine estimăm o creştere a încasărilor bugetare cu 25-30%. Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcţie de evoluţia pieţei”, arată reprezentanţii patronatului.

Nu în ultimul rând, ei solicită reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, în condiţiile în care această măsură ar duce la scăderea preţurilor finale din magazine, dar ar conduce şi la o diminuare a evaziunii fiscale. „Subliniem că măsura similară implementată în anul 2013 când reducerea TVA s-a făcut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a preţului la raft şi a evaziunii fiscale”, precizează Rompan.

Brutarii români mai cer implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat în construcţii, deoarece ar aduce venituri suplimentare salariaţilor fără o creştere a preţurilor de producţie, instituirea sistemului de taxare inversă pentru plata facturilor de curent şi gaze naturale consumate şi crearea unei scheme de ajutor în cadrul Planului Naţional Strategic  pentru finanţarea investiţiilor din sectorul alimentar pentru produsele neincluse în Anexa 1 la Tratatul de aderare a României la UE.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Oana Sivache, inlocuita de la sefia ASSMB de Nicusor Dan

Oana Sivache, înlocuită de la șefia ASSMB. Nicușor Dan: ”Primarul Bucureștiului...

Primarul Nicușor Dan a înlocuit-o din funcție pe Oana Sivache, director ASSMB, vizată de o anchetă DNA! Vezi în rândurile de mai jos ce...

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...