Cresc pensiile! Ce trebuie să știe românii care își vor depune dosarele de pensionare după 1 septembrie

Publicat: 06 iul. 2024, 08:57, de Andrei Ceausescu, în SOCIAL , ? cititori
Cresc pensiile! Ce trebuie să știe românii care își vor depune dosarele de pensionare după 1 septembrie

Începând din această toamnă, românii vor beneficia de pensii mărite, conform recalculării, cei cu venituri mici urmând să înregistreze o creștere semnificativă.

Legea pensiilor a stârnit numeroase întrebări printre beneficiari, mulți dintre aceștia fiind curioși în legătură cu sumele lunare pe care le vor primi în cazul depunerii dosarului de pensionare după 1 septembrie.

„Lucrurile sunt foarte simple. Trebuie să știți că toate pensiile din sistemul public, până în ultima zi lucrătoare din luna august, vor intra în procesul de recalculare. Deci fie că am ieșit în luna august, pe actuala lege, această pensie se va recalcula, iar la data de 1 septembrie pensionarul va beneficia de prevederile noii legi a pensiilor”, a explicat Daniel Baciu, conform Antena 3.

Mulți seniori din România sunt de părere că ar primi bani mai puțini dacă își ies la pensie după 1 septembrie, având în vedere că toate calculele au fost făcute deja. Reprezentanții Casei de Pensii susțin că aceștia nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Astfel, data pensionării nu are legătură cu venitul primit de beneficiari.

Șeful Casei de Pensii a precizat că procedura de recalculare a fost mult mai grea decât era anticipat. În perioada următoare, Executivul ar urma să aprobe un act normativ legat de majorare, iar românii vor primi deciziile cu noile venituri prin Poșta Română. „Este vorba despre un act normativ, probabil că va fi o ordonanță de urgență care va fi promovată cât mai curând, probabil că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, ca să putem să oficializăm această operațiune care nu este deloc simplă, deși am crezut că este una simplă”, a mai spus reprezentantul CNPP.

Peste 5 milioane de seniori vor primi deciziile de pensionare din poștă. Autoritățile au stabilit ca aceste documente să fie înmânate direct beneficiarilor și să nu fie puse în cutiile poștale. Fiecare plic conține o dovadă a primirii, care se va completa în momentul în care cetățenii intră în posesia acestora.