Crescător de vaci: Noi am redus prețul laptelui aproape la jumătate, iar la raft nu se vede nimic

Publicat: 14 mart. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Crescător de vaci: Noi am redus prețul laptelui aproape la jumătate, iar la raft nu se vede nimic
Sursă foto: Pixbay

Un cunoscut fermier, Claudiu Davițoiu, care deține o fermă cu 800 de vaci la Afumați, în Ilfov, trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul acestui sector în România, unde efectivele s-au redus dramatic și cel mai probabil vor continua să scadă. Laptele va deveni un produs de lux, pentru că fermierii vor renunța să mai crească animale, în condițiile în care lucrează în pierdere.

În ultima vreme, prețul de achiziție a laptelui s-a micșorat aproape la jumătate, iar la raft nu se vede nimic, mai spune producătorul.

‘’Crescătorii trec printr-o perioadă extrem de grea, prețul laptelui a scăzut foarte mult, chiar aproape de jumătate. Ce s-a întâmplat? S-au redus prețurile la cereale, de acord, dar noi cei care am fost nevoiți să ținem cerealele în stoc, puteam să le vindem toamna trecută la preț mare, iar, acum, le avem în siloz. Când facem prețul de cost, calculăm la prețul cu care l-am produs, de la 3 lei și ceva cât era prețul la litrul de lapte, am ajuns să-l vindem acum cu 2 lei/litru și chiar sub 2 lei și toți procesatorii se plâng că este un preț mare. Eu atrag atenția că în următorii ani laptele va deveni un produs de lux, pentru că an de an efectivul scade’’, a declarat Davițoiu la un workshop organizat de InfoGroup.

Fermierul a mai afirmat că în timp ce fermierii au fost nevoiți să micșoreze prețul laptelui livrat la procesatori, la raft nu se observă nicio schimbare, deși vânzările sunt în scădere.

Citeste si Văcarii se pregătesc de proteste în toată țara. „Chiar nu-i glumă de data aceasta”

‘’La noi a scăzut prețul cu care dăm laptele, dar în marile magazine n-am văzut să se micșoreze, în condițiile în care puterea de cumpărare este mică. Laptele nu se vinde și noi atunci ce facem? Încercăm să reducem efectivele, eu am avut 1.500 de vaci, am ajuns la 800, din care 500 de vaci de lapte, și o să mai scădem, probabil’’, a precizat Davițoiu, care este și președintele Asociației Holstein.ro.

În prezent, efectivele de vaci de lapte la nivel de țară se ridică la 800 000 de animale, față de 7 milioane, la cât se ajunsese la un moment dat. În ultima vreme, tot mai mulți fermieri au renunțat animale, din cauza prețului mic obținut pe litrul de lapte din partea procesatorilor.   

Citeste si Doctorul Mihai Petcu de la Pantelimon: „Înainte de 1989, cu un litru de lapte luai cinci de motorină, acum este invers”