Văcarii se pregătesc de proteste în toată țara. „Chiar nu-i glumă de data aceasta”

Crescătorii de vaci se pregătesc de proteste în București și în întreaga țară, într-un moment în care sunt tot mai aproape de faliment. Aceștia susțin că, în ultimele luni, au primit un preț din ce în ce mai mic pentru laptele livrat la procesatori, care preferă materia primă ieftină adusă din import. Paradoxal, însă, în magazine produsele s-au scumpit.

„În ultimele două luni, procesatorii au început să scadă prețul laptelui cu 15 bani, 30 sau 40 de bani pe litru. La ora aceasta, de la 2,50 – 2,60 lei/litru, sunt zone în județul Mureș și în țară unde se vinde laptele la 1,4 lei, 1,5 sau 1,7 lei. La insistențele și disperarea colegilor mei am hotărât să gândim la ce avem de făcut de acum înainte: ne vindem animalele pentru că nu avem cum supraviețui, mergem pe pierdere sau ne îndreptăm spre ministrul Agriculturii, spre premierul României, spre președintele țării, să le spunem că. altfel, suntem obligați să ne închidem afacerea. Chiar nu-i glumă de data aceasta, pentru că ne-a prins într-o situație din care nu mai avem ieșire, după un an de secetă, în care nu am avut porumb siloz, nu am avut lucernă decât 20%. La producția de lapte județul Mureș e pe locul unu pe țară, dar de data aceasta nu se mai poate să nu se diminueze cu cel puțin 50%”, a declarat pentru Radio Tg. Mureș Iacob Boca, vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine.

Acesta spune că producătorii români rămân cu cantități foarte mari de lapte nevândut, deoarece procesatorii aduc lapte ieftin din străinătate, cum s-a întâmplat, de exemplu, la o fabrică din județul Brașov. Laptele de import are un preț de 1,60-1,70 lei/litru.

„Fermierii sunt disperați și până la urmă ceda și vor semna și cu 1,50 sau 1,40 lei litrul, să mai poată răzbi o lună-două, să scoată vacile în primăvară. (…). La noi s-a ieftinit laptele cu 30%, iar la raft a crescut prețul. Deci retailerii, multinaționalele care vând produsele de la fabricile noastre, ar trebui să scoată taxa de raft, care e o aberație! Dacă laptele de pe poarta fabricii iese la un 4,00-4,20 lei litrul, la magazine pe raft apare la 7 lei, 8 lei litrul de lapte”, a mai spus Boca.

Citeste si Crescător de vaci: Noi am redus prețul laptelui aproape la jumătate, iar la raft nu se vede nimic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...

Aproape 5 000 de kilograme de obiecte pirotehnice, confiscate în urma...

Poliţiştii din judeţul Ialomiţa au reuşit să indisponibilizeze 4.500 de kilograme de obiecte pirotehnice în urma unor ample percheziţii desfăşurate în municipiul Slobozia şi...