Crescătorii de animale cer ca agricultura să fie inclusă în rândul sectoarelor vizate de plafonarea preţurilor la energie

Publicat: 22 sept. 2022, 18:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Crescătorii de animale cer ca agricultura să fie inclusă în rândul sectoarelor vizate de plafonarea preţurilor la energie
PORCI_SARBATORI

Mai multe asociaţii de crescători de animale solicită, într-o scrisoare deschisă, ca agricultura să fie inclusă, alături de industria alimentară, în rândul sectoarelor pentru care se aplică recentele prevederi privind plafonarea preţului la energie electrică.

Documentul este semnat de Federaţia Naţională Pro Agro, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) şi Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP).

„Fermierii noştri se află astăzi sub limita supravieţuirii. Seceta devastatoare, bolile animale (pesta porcină africană la porci, gripa aviară la păsări, scrapia la ovine), creşterile masive de preţuri la materiile prime şi la utilităţi (energie electrică, combustibil, gaz) i-au adus pe fermieri în pragul falimentului. Este o realitate tristă faptul că, fără măsuri urgente de susţinere din partea statului român, mulţi fermieri autohtoni vor fi nevoiţi să îşi închidă activitatea iar producţia naţională de carne – în special în ceea ce priveşte carnea de porc şi pasăre – este în pericol să dispară”, se arată în document.

Fermierii avertizează, în context, că majorările de preţ pentru consumatorul final vor fi inevitabile, iar acesta nu va mai avea altă opţiune în afara produselor din import, iar piaţa naţională va depinde în întregime de sortimentele şi preţurile impuse de alte pieţe externe.

Pe de altă parte, ei atrag atenția că nu se ştie, pentru moment, dacă alte ţări care acum exportă produse alimentare vor mai permite exportul unor produse esenţiale precum carnea în eventualitatea unei crize alimentare.

„Considerăm că, în această perioadă dominată de multiple tensiuni şi incertitudini, protejarea agriculturii ca şi sector care poate asigura siguranţa
alimentară pentru populaţia ţării este de o importanţă strategică naţională. Astfel, una dintre măsurile evidente solicitate cu insistenţă de către fermierii
români şi care ar putea fi adoptată cu rapiditate de către factorii de decizie din România o reprezintă introducerea agriculturii în rândul sectoarelor pentru care se aplică recentele prevederi privind plafonarea preţului la energie electrică. Apreciem includerea industriei alimentare ca sector pentru care se aplică deja această plafonare, însă trebuie să ne întrebăm ce va putea procesa această industrie fără materia primă provenită din fermele româneşti?. Tocmai de aceea, având în vedere rolul fundamental al fiecărei ferme în ceea ce constituie lanţul securităţii alimentare, susţinem necesitatea aplicării plafonării preţului la energie electrică pentru toţi fermierii din agricultură, indiferent de dimensiunea şi amprenta economică a acestora”, se arată în document.

Cele patru asociaţii asigură peste 80% din producţia naţională de păsări şi porcine.