Crescătorii de porci n-au primit niciun ban pentru ajutorul de COVID, din vară. “Domnule Cîţu, ce aţi făcut cu banii de la UE?”

Crescătorii de porci au ajuns la capătul puterilor. Nu mai au nici porci, nici bani de salarii, iar importurile cresc de la lună la lună. Nici măcar sumele datorate pentru sacrificarea porcilor cu pestă porcină africană din vară şi până în prezent nu au fost plătite de către Guvern, arată Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

„Situaţia fermierilor crescători de porci din România este alarmantă. Guvernul nu a plătit ajutorul de Covid pe care îl aşteaptă fermierii. (…) Statul nu a plătit efectivele ucise din vară şi până acum! Suntem dezamăgiţi de fostul prim-ministru Cîţu, care nu a înţeles nimic din agricultură, care a lăsat răni adânci mai ales în filiera porcului, dar şi în alte sectoare. Guvernul Cîţu ne-a dat o palmă dureroasă, neplătind fermierilor ce li se cuvenea”, se menţionează în comunicatul ACEBOP.

Fără banii pe care ar fi trebuit să-i primească ca depăgubiri pentru porcinele sacrificate, crescătorii de animale nu îşi pot plăti acum salariaţii, atrage atenţia ACEBOP.

„Nu vedem niciun lucru bun făcut pentru agricultură, pentru zootehnia românească. Guvernul Cîţu doar a distrus! Suntem curioşi ce a făcut cu toţi banii împrumutaţi – cândva, va trebui să dea socoteală românilor pentru asta. Noi fermierii suntem in situaţia de a pierde şi bunurile personale cu care am girat la bănci. Cum este posibil ca din vară şi până acum să nu fie plătite animalele ucise, cu ce plătim muncitorii? Domnule Cîţu, ce aţi făcut cu banii pentru Covid de la Uniunea Europeană? Ne-am pierdut răbdarea. Pentru că aţi promis că ajutaţi zootehnia românească şi de fapt, aţi ucis-o”, se arată în comunicat.

România, dependentă de importuri

Asociaţia mai atrage atenția și asupra faptului că importurile de carne ajung în România aproape de data de expirare.

„Situaţia zootehniei este catastrofală, România este dependentă de achiziţiile de carne din alte ţări, precum Germania, Spania, Polonia, Ungaria, Franţa. O parte din această carne mai are puţin până la expirare datorită distanţelor lungi şi a aglomeraţiei de la graniţă. (…) Pesta porcină africană face în continuare ravagii, a închis nu numai ferme şi a decimat peste un milion de porci, ci a reuşit să şi sperie bruma de fermieri care au mai rămas pe baricade. Acest lucru aduce nori negri pentru anul viitor, nu mai avem speranţe”, se menţionează în comunicat.  

Citește și Asociația Pentru Protecția Consumatorilor: Nemții pun presiune pe prețul cărnii de porc! Ceafă, spată și picioare la 10,99 lei/kg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...