Crescătorii de porci solicită Guvernului să declare stare de calamitate în sector. România riscă să rămână fără carne din producția internă de Sărbători

Publicat: 21 sept. 2021, 18:45, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Crescătorii de porci solicită Guvernului să declare stare de calamitate în sector. România riscă să rămână fără carne din producția internă de Sărbători
Protest crescatorii de porci

Crescătorii de porci solicită Guvernului să declare stare de calamitate în sector, după ce pesta porcina africană a decimat efectivele de animale. La acest moment, producătorii nu mai reușesc să asigure decât undeva la 10% din consumul intern, față de 50% în urmă cu trei ani, existând riscul ca de Sărbători carnea românească să fie o raritate pe piață.

Pesta porcină africană i-a adus pe crescători în faliment, numai în acest an fiind sacrificate efective de peste 600.000 de porci, cele mai afectate fiind judetețele din sudul țării. România mai are undeva la 1,8 milioane de porci, potrivit estimărilor din piață, comparativ cu nouă milioane în 1989.

Mai mulți fermieri din toate zonele țării au protestat, marți, în fața Guvernului pentru a atrage atenția autorităților cu privire la situația dramatică în care se află sectorul. În același timp, o  delegație a protestatarilor a fost prezentă la discuții la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Noi protestăm pentru ca Guvernul să ne asculte și să găsim o soluție împreună, avem două probleme esențiale: importurile și pesta porcină africană (PPA), care ne-a pus la zid, în sensul că efectivul de animale a fost decimat. Numai până în septembrie au fost omorâți peste 600.000 porci, vă dați seama ce se întâmplă și în continuare. Trebuie să găsim o soluție împreună cu Guvernul, cu autoritățile pentru a declara calamitate în sectorul porcin din România”, a declarat pentru Puterea.ro, Miron Dascălu, un crescător de porci din județul Buzău.

Dascălu susține că la acest moment, producția internă poate să asigure doar 10% din consum, ceea ce este o problemă de siguranță alimentară, iar situația devine tot mai grea pe zi ce trece.

Este o situație inclusiv de siguranță alimentară, dacă se continuă așa. Din cauza PPA și a importului masiv de carne din afară care vine subvenționată din țările de origine o să ajungem în șase – opt luni să nu mai avem niciun porc crescut în fermele autohtone. Este o situație destul de urâtă, trebuie luată poate chiar în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) o decizie în sensul de a găsi soluții împreună pentru a ajuta sectorul să meargă mai departe și să ajungem măcar unde eram în urmă cu trei ani, când undeva la 50% din necesarul de carne era produs în România„, a mai precizat Dascălu.

Prețuri de vânzare sub costuri

Crescătorii români de porci lucrează în pierdere, o situație cu care se confruntă de ceva vreme, iar unii recunosc chiar că nu exclud să se retragă din sector. Și până la urmă nici nu-i de mirare, în condițiile în care produc cu procente bune sub prețul de cost. Concret, primesc în jur de 6-6,5 lei/kg de carne în viu, față de un cost de producție care ajunge și până la 7 lei/kg, adică nivelul cu care se aduce carne în carcasă din import.

Fermierii vând în pierdere continuă din cauza prețului foarte mic și a costurilor ridicate. Este o situație foarte dificilă, astăzi se vinde și s-a vândut mai mulți ani la rând cu un preț mai mic față de cel de cost cu diferențe de până la 20% la porcul în viu. Prețul de cost este variabil, de exemplu, furajul costa în urmă cu un an și jumătate sub un leu/kg, iar, astăzi, este peste 1,8 lei/kg, în condițiile în care furajul reprezintă  50-55% din costul total al unui porc. În prezent, costul de producție este 6 – 6,5 lei/kg, iar carnea se vinde sub 6 lei”, a afirmat Miron Dascălu.  

Pentru fermierii care au avut neșansa să aibă focare de PPA în apropiere și să le fie blocate fermele, situația este și mai grea.

Noi am fost printre primele ferme blocate. Când apare un focar, ești limitat. Timp de 45 de zile trebuie să-ți muți animalele, ceea ce pentru noi a fost chiar terifiant. Dacă sunt și mari mănâncă dublu, trebuie să le asiguri hrană și condiții”, a declarat pentru Puterea.ro Alex Tot Danut, un fermier din județul Maramureș.

Acesta deține o fermă cu un efectiv de circa 9. 000 capete la îngrășat pe ciclu de producție, iar pe an se fac și  trei cicluri.

Planuri de viitor?

În contextul actual, fermierilor le este tare greu să-și facă planuri pentru perioada ce va urma. Dacă cei tineri cum este cazul lui Alex Tot, care a împlinit recent 32 de ani, iau în calcul o pauză pentru o vreme, în cazul crescătorilor cu ani buni de activitate în sector, retragerea pare cuvântul de ordine.

Am vorbit cu 2-3 colegi de vârstă cu mine, sperăm  să nu închidem, cel puțin o pauză o să facem, este obligatoriu, o să vedem unde ne repliem. Nimeni nu dorește să închidă, dar o pauză trebuie făcuta, nu poți să mergi tot înainte în speranța că mâine va fi mai bine. Facem deja acest lucru de zece ani”, a precizat, pentru Puterea.ro, Alex Tot.

În cazul lui Ioan Păcuraru, un fermier din Satu Mare, cu afaceri în sector de vreo 15 ani, lucrurile sunt cu mult mai complicate.

Anul trecut, am avut pierdere de două milioane lei, pe care eu îi suport din credite, cât o să rezist, rămâne de văzut. S-ar putea ca la anul sau peste doi ani să nu mai fiu fermier. În 15 ani de când cresc animale, n-am mai trecut niciodată prin așa ceva, chiar dacă au mai fost sincope. Întrebarea mea este dacă mai suntem doriți sau nu în această activitate sau dacă țara are nevoie de noi. Eu după 15 ani, la 60 de ani ai mei, îmi doresc și este poate cea mai mare dorință din ultimii 40 de ani, să mă retrag, să nu mai aud de afaceri în România„, a afirmat, pentru Puterea.ro, Ioan Păcuraru.

După apariția focarelor de PPA în România în 2017, peste un milion de porci au fost sacrificați, potrivit datelor din piață, foarte multe ferme intrând în faliment.