Crește incidenţa bolii coronariene în cazul persoanelor între 40 și 50 de ani, spune medicul Cătălin Badiu

Publicat: 23 mai 2024, 08:12, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Crește incidenţa bolii coronariene în cazul persoanelor între 40 și 50 de ani, spune medicul Cătălin Badiu
boala coronariană adulți tineri chirurgie

Crește incidența bolii coronariene în cazul persoanelor cu vârste între 40 și 50 de ani, avertizează medicul Cătălin Badiu, șeful Secției de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență București.

”Cu siguranţă se schimbă un lucru, şi anume boala coronariană. Incidenţa bolii coronariene, după părerea mea, nu am toate datele, în momentul de faţă, statistice, ca să pot să spun cât de mult a crescut incidenţa, dar ce pot spune e că incidenţa la oameni tineri a crescut. Avem mult mai mulţi pacienţi în a patra decadă de viaţă sau la începutul celei de-a cincea decade de viaţă care suferă infarct miocardic, care ajung de urgenţă la spital sau care vin cu forme avansate ale bolii coronariene. Sunt pacienţi care au nevoie ori de tratament intervenţional sau, în anumite situaţii, de bypass coronarian, adică de ajutorul chirurgiei”, a afirmat medicul Cătălin Badiu.

În opinia acestuia, prevenția,  investigațiile la apariția primelor semne și tratamentul sunt esențiale.

”Cel mai bine să faci prevenţie, să faci investigaţii, încât dacă ai semne de astfel de boală să o poţi trata din timp. Diferenţa dintre cineva care nu face investigaţii şi nu ajunge să fie tratat şi cineva care face în mod regulat investigaţii şi descoperă o anumită boală şi o tratează din timp poate să fie majoră, adică diferenţa dintre viaţă şi moarte, sau diferenţa dintre o viaţă normală, deşi suferă de o boală, şi o viaţă cu o suferinţă fantastică, cu sechele foarte mari în urma unui eveniment cardiovascular”, explică medicul.

Medicul mai spune că trebuie evitate stresul, fumatul, sedentarismul, subliniind că factorii de risc precum hipercolesterolemia, diabetul care nu este tratat corespunzător pot duce la afecţiuni în zona cardio-vasculară.

”De obicei, dacă tratăm şi avem grijă la aceşti factori de risc, poate nu reuşim să împiedicăm apariţia bolii, poate ea va apărea la un moment dat, dar, cu siguranţă, reuşim să o întârziem. Dacă nu facem acest lucru, din păcate, şi dacă ignorăm ajungem, cum se întâmplă, din păcate, în multe situaţii, ca la vârste tinere,  să suferim un infarct miocardic, mai ales dacă terenul genetic este unul facil unei astfel de patologii”, a adăugat medicul.