Crește numărul copiilor ”drogați” cu medicamente psihiatrice!

Publicat: 27 mai 2024, 06:18, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Crește numărul copiilor ”drogați” cu medicamente psihiatrice!
Sursă foto: Envato

A crescut numărul copiilor drogați cu medicamente pentru afecțiuni psihiatrice procurate fie de la persoane care au probleme de această natură , fie sunt cumpărate de la diverși indivizi, avertizează medicul Viorela Nițescu, șeful Secției de Toxicologie din cadrul Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din București.

”În ceea ce priveşte substanţele de abuz pe care le-am observat în ultimul timp la pacienţii cu asemenea intoxicaţii, am remarcat predominanţa cazurilor cu benzodiazepine, cu medicamente din categoria alprazolam, respectiv anxiar, lorazepam. Pe de-o parte acestea sunt medicamente pe care ei şi le procură din medicaţia proprie, unii dintre ei, care au probleme psihiatrice, sau, lucru care este mult mai grav, sunt pastile pe care le procură de la anumite persoane cu care vin în legătură, de la colegi, de la prieteni, şi pe care le consumă”, a explicat dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog.

Aceste medicamente sunt eliberate cu prescripţie specială, în trei exemplare, elaborate numai de medicul neurolog, psihiatru sau medicul de familie, pe baza unei scrisori medicale de la specialist.

Lunar, la această secție sunt aduși  între 50 și 60 de copii cu intoxicații voluntare, dintre care aproximativ zece copii cu intoxicație acută cu benzodiazepine.

”În general, cu intoxicaţii voluntare vedem în jur de 50-60 de pacienţi pe lună, iar dintre cei cu benzodiazepine maximum 10 copii dintre aceştia. În secţia noastră, ajung cu intoxicaţie acută sau cu supradoză. Din fericire, durata de spitalizare şi evoluţia sub tratament în marea majoritate a cazurilor, mai mult de 95% din cazuri, este favorabilă şi se externează în maximum 48-72 de ore. Pe parcursul internării, aceşti copii sunt preluaţi de psihologul de întâmpinare care îşi desfăşoară activitatea în Centrul Naţional Antitoxic, el face un screening al acestor pacienţi, în urma acestuia noi stabilim împreună cu psihologul dacă pacientul necesită un consult psihiatric, dacă este vorba de o urgenţă psihiatrică sau dacă este doar o problemă emoţională ce poate fi rezolvată cu ajutorul unui psiholog în ambulator”, explică dr. Niţescu.

Medicii din această secție mai constată că, față de anii trecuți, este în creștere și numărul adolescenților cu depresii, tulburări de comportament, cu probleme psihiatrice.

Secţia de toxicologie din cadrul Spitalului ”Grigore Alexandrescu” este cea mai veche şi prima care a fost înfiinţată cu acest profil. Ea funcţionează în cadrul Centrului Naţional Antitoxic Pediatric.

”Există şi alte secţii de toxicologie pediatrică în ţară, care sunt în dezvoltare. Primim pacienţi atât din Bucureşti, cât şi din judeţele limitrofe, din partea de sud şi sud-est a ţării, dar şi din alte colţuri ale ţării, în momentul în care sunt cazuri mai severe”, mai spune dr. Nițescu.