Cu tine, înainte și după drog

Publicat: 24 mart. 2024, 14:20, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Cu tine, înainte și după drog

”Cu tine, înainte și după drog”, Campania inițiată de către Puterea și Dialogurile Puterii continuă. Vă prezentăm interviul cu Sorin Lucaci, specialist în comunicare, PR –ul editurii Herald. Editură la care au apărut cărțile renumitului medic Gabor Mate.

De ce ne-am oprit la Gabor Mate? Pentru că a studiat legatura dintre minte si corp, dintre sănătatea fizică si cea a minții, despre cum ne afectează stresul si anumite traume din copilărie. Așa cum spune și autorul, fiecare persoană poate avea o traumă din copilărie, ceea ce determină anumite tipare de comportament în viață. Dependența de mâncare, de muncă, de adrenalină, de jocuri de noroc, de cumpărături, de băutură sunt in strânsă legatura cu primii ani din viată. Și Gabor Mate mai are meritul de a scrie pe înțelesul tuturor despre problemele studiate științific.


”În cartea Pe tărâmul fantomelor înfometate, ne spune Gabor Mate, că trăim într-o cultură toxică, în care apar aceste comportamente  adictive și ele nu apar din senin. În termeni populari, dependențele, în spatele cărora se ascunde o durere, de fapt, o trauma. Și, aflăm de la Sorin Lucaci, care-l deslușește pe Gabor Mate, ”Aici putem să facem referire la copilăria timpurie și la relația pe care noi am avut-o cu părinții noștri. Că vorbim de părinți imaturi emoțional, că vorbim despre neglijență emoțională, faptul că părinții nu au fost suficient sau poate nu au fost deloc empatici și receptivi la nevoile noastre emoționale. Îmi aduc aminte în copilărie. Părinții noștri ne spuneau în felul următor: ai un acoperiș deasupra capului, ai hrană, ai hăinuțe, te duci la școală, ai rechizite, ai cărți, nu mai ai nevoie de nimic, ai toate condițiile întrunite pentru a învăța. Ori nu e vorba doar despre asta.”



Campania ”Cu tine, înainte și după drog” nu judecă, nu etichetează, nu stigmatizează


”Pe undeva, continuă Sorin Lucaci, pe părinți, nu trebuie să îi judecăm și să-i blamăm pentru că acesta era nivelul de educație și sursele de informare. Nu exista literatură de specialitate în anii 70 ’80 în ceea ce privește partea aceasta de nevoi psihoemoționale. Putem să mai vorbim iarăși despre partea de abuzuri, indiferent de forma de abuz, violență domestică, violență conjugală, abuzuri fizice, verbale sau psihoemoționale. Le știm și noi și le am auzit. Bătaia este ruptă din rai, unde dă mama crește, eu te am făcut, eu te omor. Sunt multe expresii în acestea populare, folosite de părinți sau de bunici. Care sunt toxice si sunt dăunătoare și dau naștere la niște tipare disfuncționale. Și atunci noi ce facem? Luăm aceste tipare relaționale și le perpetuăm. Dacă nu le vindecăm, le perpetuăm în relațiile noastre de familie, în relația de cuplu, în relația cu proprii noștri copii.

Și atunci, în cuvinte simple,  pornind de la durere, de la traumă, ne spune Gabor Mate: ”Am auzit oameni care își neagă tendințele către dependență, spunând: N-am cum să fiu alcoolic. N-am băut atât de mult…Problema nu este cantitatea, nici măcar frecvența, ci IMPACTUL. O persoană dependentă continua să consume un drog chiar și atunci când dovezile arată clar că drogul are un efect negativ semnificativ.”

”Persoana respective, susține Sorin Lucaci, ia niște bani din bugetul familiei, distruge și timpul pe care  ar trebui să-l petreacă cu cei dragi, cu familia. Și bugetul și relațiile și sănătatea. Aflăm  tot din cartea lui Gabor Mate, că tot ce este dus la extrem și dintr-un soi de rutină sănătoasă, se transformă într-un obicei toxic, într-un obicei nociv stării noastre de sănătate fizică și psihică. Poate deveni dependență până și adicția de sport. Dacă au trecut două, trei zile și nu ai făcut sport, să spunem, și te simți rău, atunci e motiv  să o includem la capitolul adicții.” 

Gabor Mate, după studii intense și lungi, ne spune că nu este imposibil să scăpăm de dependențe, iar cea mai nouă carte ,,Cand corpul spune nu”  prezintă cauzele stresului asupra corpului. Este o carte pentru toți cei care își doresc să scape de efectele neplăcute ale grijilor și să își întărească mintea și corpul ca să fie pregătiți pentru orice situatie, pentru orice adicție, oricât de stresantă ar fi.

”Cu tine, înainte și după drog”, o campanie de informare, de ajutorare. Urmăriți interviul cu Sorin Lucaci, de la ora19.00, la Dialogurile Puterii. Îl puteți descoperi pe Gabor Mate.