Stigmatizarea persoanelor care se droghează este o eroare

Publicat: 17 mart. 2024, 15:20, de Manuela Dumitru, în Sănătate , ? cititori
Stigmatizarea persoanelor care se droghează este o eroare

Stigmatizarea persoanelor care se droghează este o eroare, care adâncește și mai mult drama lor cu care se luptă de mai mulți ani. ”Stigmatizarea acestor oameni este o eroare pentru că ea nu face decât ca acești oameni să accepte cu și mai mare dificultate că sunt dependenți”, spune medicul Radu Țincu la podcastul Dialogurile Puterii.

Cu un părinte dependent, cu un copil dependent, viața nu-i deloc ușoară. Dar stigmatizându-i,  ”nu facem decât să-i ținem captivi în acea închisoare a dependenței, în loc să-i ajutăm să iasă de acolo, să încerce să ne ceară ajutorul, pentru că singuri e aproape imposibil”, spune medicul.

Paradoxul societății

În podcastul Dialogurile Puterii, medicul Radu Țincu re referă și la paradoxul societății actuale. Deși suntem o societate foarte tehnologizată, teoretic, fără niciun fel de restricții sociale, totuși, ”nu putem socializa”.

”Am avut mulți tineri care mi-au spus că la petreceri trebuie să ia niște substanțe stimulatoare, cum ar fi amfetaminele, de exemplu, pentru ca să poată socializa mai bine.”, avertizează medicul Radu Țincu.

Este cazul drogurilor așa numite”recreaționale”, folosite doar în weekend. Dar treptat, sunt folosite și în cursul săptămânii. ”Dacă folosești un drog recreațional fară să ai contextul, înseamnă că ai o dependență. Dacă ai  folosit de unul singur acasă o substanță care să-ți creeze o stare de bine, nefiind la o petrecere cu alți tineri care consumă substanța respectivă, în mod evident trebuie să pui întrebarea de ce ai avea nevoie acasă de o astfel de substanță?”

Stigmatizare și vinovăție

Și așa apare sentimentul de culpabilizare, de vinovăție, când aceste persoane au nevoie majoră de ajutor. Dar, din nefericire, de cele mai multe ori se confruntă cu stigmatizarea chiar din partea celor apropiați, subliniază medicul Țincu. ”Niciun dependent nu o să se poată trata singur, niciun dependent nu o să se poată vindeca singur. Are nevoie de suport medical, are nevoie de suport psihologic, social, de suportul familiei, al prietenilor. Nu putem să-i lăsăm acolo și să așteptăm să-și revină. Nu puetem doar să-i stigmatizăm. Toate aceste instituții medicale, sociale trebuie să fie lângă el.”

Urmăriți un interviu realist despre dependența de droguri cu medicul Radu Țincu, la Dialogurile Puterii.