Crește numărul ziariștilor uciși și răniți în Ucraina

Publicat: 29 mart. 2022, 17:15, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Crește numărul ziariștilor uciși și răniți în Ucraina

12 jurnaliști au fost uciși iar alți 10 au suferit diverse răni în războiul din Ucraina, până la sfârșitul săptămânii trecute.

Anunțul a fost făcut de procurorul general Iryna Venediktova pe pagina sa de Facebook, conform agenției ucrainene de știri Ukrainski Novini.

Până pe 26 martie, potrivit Registrului unificat al investigațiilor preliminare, forțele armate ale Federației Ruse și alte trupe de ocupație ar fi comis infracțiuni împotriva a cel puțin 56 de reprezentanți ai mass-media.

Dintre cei afectați, 15 dintre ei sunt cetățeni ai altor state. Este vorba de 4 cetățeni britanici, 2 cetățeni ai Republicii Cehe, 2 – Danemarca, 2 – Emiratele Arabe Unite, 1 – Elveția, 2 – Statele Unite, dintre care unul a murit. Au mai fost uciși un jurnalist irlandez și unul din Federația Rusă.

De asemenea, oamenii legii au înregistrat cel puțin 7 cazuri de bombardare, distrugere sau deteriorare a turnurilor de televiziune și stațiilor de emisie ale companiilor de televiziune și radio.

Potrivit monitorizării procurorilor, 148 de acțiuni ilegale au fost deja comise împotriva jurnaliștilor și a mass-mediei din Ucraina de la începutul războiului.