Creștere: Aproape 80% din totalul gospodăriilor din România au acces la internet

Peste trei sferturi din totalul gospodăriilor din România (78,2%) aveau acces, în 2020, la reţeaua de internet de acasă, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În această marjă de creştere, proporţia persoanelor cu vârste între 16 şi 74 ani care au folosit vreodată internetul a fost de 85,9%, mai mult cu 3,6 puncte procentuale comparativ cu datele din 2019.

Potrivit sursei citate, din totalul gospodăriilor cu acces la reţeaua de internet de acasă, 84,4% erau din mediul urban, în timp ce în mediul rural ponderea se situa la 69,7%.

În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în rândul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 8 din 9 gospodării), urmată de regiunile Vest (84,9%) şi Nord-Vest (81,9%). La polul opus, cu cele mai mici ponderi, se situau regiunile Sud-Est (72,4%), Nord-Est (73,6%) şi Sud-Muntenia (74,3%).

Conexiunile fixe predomină

Datele INS evidenţiază faptul că tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 77,5% cele broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (66,3%) şi de conexiunile narrowband (13,6%).

Dintre utilizatorii curenţi, opt din zece (79,1%) foloseau în 2020 internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creştere cu 2,1 puncte procentuale faţă de anul anterior (79,1% faţă de 77%).

În acelaşi timp, pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 94,1% în Bucureşti – Ilfov. Valori mari au mai consemnate în regiunile: Vest (93%) şi Nord – Vest (89,6%). Pe de altă parte, regiunea Sud-Muntenia înregistra o pondere mai mică, de 80,5%.

Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor, respectiv 87% faţă de 84,9% , diferenţa fiind de 2,1 puncte procentuale, în scădere faţă de anul anterior când se înregistra un ecart 2,5 puncte procentuale.

De asemenea, anul trecut, ponderea persoanelor din grupa de vârstă 16 – 34 ani care utilizează Internetul a fost de 96,6% în timp ce pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 şi 74 ani, proporţia a ajuns la doar 65,4%. 

1 COMENTARIU

  1. O informație mai caraghioasa si plina de minciuna, nici ca nu ar mai exista in mintea omului de afaceri si al jurnalistului modern.
    „Peste trei sferturi din totalul gospodăriilor din România (78,2%) aveau acces, în 2020, la rețeaua de internet de acasă” Avem timpul necesar sa ii credem pe tovarăși si ne împiedicam de aceasta informație colorata ?
    Culeg informații si privesc catre alte titluri romanești ale mass-mediei care te luminează.
    „Peste 52.000 de case fără energie electrică, în 2019.
    „Am aproape 70 de ani şi pe întuneric m-am trezit şi oi muri tot pe întuneric” Vorba taranului de la sat, comuna, oras.
    „Sunt sate în România fără curent electric, în care oamenii își încarcă telefoanele de la gardul site-ului cu antene telecom”
    „In Romania, inca exista peste 100.000 de localități (n.red. gospodarii) neelectrificate, care nu sunt conectate la rețele de gaze naturale si care nu dețin propria infrastructura de transport”
    „Interes ZERO. Niciun primar nu vrea să pună, pe banii Guvernului, panouri fotovoltaice în cele 7.000 de locuințe izolate care nu au curent electric”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...