Unul dintre cei mai bine cotaţi pictori din lume își dezvăluie secretele (VIDEO)

Artistul britanic David Hockney, în vârstă de 84 de ani, unul dintre cei mai bine cotaţi pictori în viaţă din lume, expune la Paris cea mai recentă lucrare a lui, o odă adusă vieţii şi celor patru anotimpuri din Normandia.

Bucuria mea vine din felul în care privesc lumea”, a declarat pentru AFP artistul. Activitatea celebrului artist octogenar este reunită în expoziţia „A Year in Normandie”, prezentată în marea galerie a Muzeului Orangerie din 13 octombrie 2021 până pe 14 februarie 2022, în proximitatea unor lucrări din seria „Nimfele”, de Claude Monet, un pictor apreciat de David Hockney.

Iarna, primăvara, vara şi toamna din Normandia, evidenţiate prin straturi succesive de desene „pictate” pe iPad şi imprimate apoi de pionierul britanic al stilului pop-art, pot fi admirate de-a lungul unei frize cu lungimea de 91 de metri şi înălţimea de un metru. Ansamblul reprezintă o explozie de culori vii şi reprezintă o experienţă aproape senzorială, prin care vizitatorii îşi amintesc mirosul florilor de meri şi de cireşi, păşunile verzi după ploaie, roua dimineţii şi nobleţea câmpiilor înzăpezite.

A dorit să părăsească Londra și frenezia ei

„Natura este sursa tuturor lucrurilor! Bucuria mea? Ea vine din felul în care privesc lumea. Ea este magnifică, dar trebuie să ştii să o priveşti cu atenţie şi având idei clare”, a declarat David Hockney. Artistul britanic povesteşte că a ales Normandia, o regiune din nordul Franţei în care a decis să se stabilească în anul 2019, imediat după ce a terminat „un vitraliu pentru regina Elisabeta a II-a la Catedrala Westminster”, pentru că a dorit „să părăsească Londra şi frenezia ei„, la trei ani după referendumul pentru Brexit.

În această friză monumentală, primăvara este evocată „mai întâi prin planuri cât mai apropiate de florile pomilor fructiferi şi de frunzele lor, surprinse la naşterea lor, apoi printr-un pas făcut în spate odată cu sosirea verii şi prezentarea pomilor întregi„, a explicat artistul britanic. „Urmează toamna şi căderea frunzelor, apoi, în final, iarna, cu puţină zăpadă. O aşteptam. A sosit în ianuarie 2021″, a adăugat David Hockney.

În acea zi, „lumina nu a apărut înainte de ora 08:30; către 09:15, mi-am spus că voi rămâne în pat, dar dintr-o dată a început să ningă şi cred că am captat acel moment. A durat aproximativ 35 de minute şi zăpada s-a depus pe crengi; după-amiază toată zăpada s-a topit”, a relatat artistul britanic.

Tehnica lui digitală „oferă o vedere la 360 de grade în jurul casei sale”, a explicat Cecile Debray, directoarea Muzeului Orangerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...