Cristian Pîrvulescu: „Eu cred că va fi un armistițiu de Paște”

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că negocierile dintre Rusia și Ucraina au cele mai mari șanse să eșueze deoarece Moscova le face doar ca să arate că are deschidere, iar Kievul nu a pierdut războiul ca să fie nevoit să accepte condițiile rușilor.

Pîrvulescu mai consideră că nu poate fi vorba despre o negociere a păcii, ci mai degrabă a unui armistițiu, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil peste o lună și jumătate.

Cred că cele două state se vor îndrepta către un armistițiu care se va încheia cel târziu spre luna mai. Eu, având în vedere ideologia folosită de Putin, tind să cred că va fi un armistițiu de Paște. Alții cred că nu va fi un armistițiu, ci Rusia va încerca să aibă o victorie categorică în Donbas până pe 9 mai, astfel încât la festivitățile din această zi să poată să revendice victoria asupra împotriva nazismului.

O încetare a focului și o înghețare a conflictului

Putin ar vrea ca în momentul în care încheie armistițiul, nu contează costurile, să ocupe un teritoriu. Pentru moment ar vrea Donbasul”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru ziare.com. Acesta a mai susținut că armistițiul va însemna o încetare a focului și o înghețare a conflictului până când Rusia va considera că e moment oportun pentru a ocupa ce i-a mai rămas.

Politologul a mai susținut că decizia lui Vladimir Putin de a ataca Kievul a fost o „eroare tactică dacă nu și strategică”: „Concentrând atât de multe forțe pe Kiev, datorită iluziei lor că Zelenski e un laș care va fugi în Israel cât se poate de repede, iar aici este mult antisemitism, că evreii sunt lași în luptă, nu au putut concentra destule forțe în Donbas și au permis rezistența acolo și rezistența epică a celor din Mariupol”.

De ce este important Kievul pentru Rusia 

Totuși, de ce este atât de important Kievul pentru ruși? „Kievul are o valoare simbolică pe care probabil mulți nu o înțeleg. În imaginarul naționalist, Rusia a început de la Kiev. Este Rusia Kieveană din secolul al nouălea.

Pentru ei, Kievul este de fapt ”inima Rusiei”. Este un fel de Kosovo al sârbilor. Este o istorie naționalizată. Nu are niciun fel de legătură cu realitatea. Oamenii de acolo nu erau ruși, erau zone multietnice, iar conceptul de națiune nu exista”, a explicat Pîrvulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...
Sursa foto: Pixabay.com

Cât costă să transferi un copil care joacă fotbal. Cât e...

Ai un copil care joacă fotbal, dar care vrea să se mute de la o echipă la alta? Ei bine, trebuie să știi că...