E criză de seringi la nivel mondial

Oficiali din Statele Unite și din Uniunea Europeană spun deja că e nevoie de mai multe seringi, iar cererea crește exponențial. Mai ales în situația în care, începând din ianuarie, Brazilia a restricționat exporturile de seringi și ace atunci când a observat că eforturile sale de vaccinare sunt afectate de lipsuri.

Conform New York Times, în timp ce țările caută moduri de a obține suficiente doze de vaccin pentru a putea își imuniza populațiile și a încheia pandemia, apare o altă competiție. Și anume pentru seringile necesare la administrarea vaccinului, care în acest acest moment nu sunt suficiente.

În acest context, țările lumii au nevoie de o cantitate între opt și zece miliarde de seringi doar pentru efortul de vaccinare la nivel mondial, excluzând celelalte astfel de consumabile care se folosesc pentru alte proceduri medicale, spun experții.

Situația devine cu atât mai complicată cu cât vaccinul nu poate fi administrat cu orice seringă, fiind nevoie de un tip specific.

Luna trecută, Japonia a dezvăluit că are o mare problemă cu a șasea doză de vaccin dintr-un flacon – nu are suficiente seringi pentru această doză adițională, deci, va trebui să arunce milioane de doze din cauza deficitului de consumabile.

Producătorii fac eforturi pentru această cerere imensă

O astfel de problemă a apărut și în SUA, când medicii au observat că pot extrage șase sau chiar șapte doze dintr-un flacon, față de cele cinci prevăzute.

În anii trecuți, doar între 5 și 10 procente din cele 16 miliarde de seringi disponibile la nivel mondial erau folosite pentru vaccinări, spune Prashant Yadav, cercetător la Centrul pentru Dezvoltare Globală, un think tank din Washington și expert în lanțuri de furnizare pentru produse de natură medicală.

Țările bogate precum SUA, UK, Franța și Germania au finanțat cu miliarde de dolari sau euro dezvoltarea vaccinurilor, însă investițiile publice în extinderea producției pentru seringi au fost uitate, deși erau, poate la fel de necesare.

Becton, Dickinson and Company, cel mai mare producător de seringi, cu sediul în New Jersey, SUA, a anunțat că a început producerea a 2.000 de seringi pe minut pentru a reușit să furnizeze comenzile pentru peste un miliard de astfel de consumabile.

Conform centrului de cercetare Fitch Solutions, Statele Unite sunt cel mai mare producător mondial de seringi, pe baza vânzărilor, iar SUA și China sunt aproape egale în ce privește în volumul exporturilor, livrările anuale fiind în valoare de 1,7 de miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...