Criză doar la alții: Senatorii și-au crescut bugetul de salarii cu zeci de milioane

Criza este un cuvânt ce nu se va auzi prea des în cazul angajaților de la Senat: bugetul alocat pentru anul viitor prevede un plus de peste 24 de milioane de lei doar pentru cheltuielile de personal. Și cel dedicat deplasărilor este în creștere.

Adoptat luni, bugetul pe anul viitor va fi de 325 milioane de lei, fiind „fundamentat având în vedere asigurarea funcţionării instituţiei în condiţii normale „, după cum anunța, în plen, senatorul PSD Cristina Mariana Stocheci, chestor.

Principala critică adusă a vizat faptul că 22 de milioane de lei sunt alocate pentru pensiile speciale ale parlamentarilor precum și majorarea cu 50% a bugetelor unor „instituții fantomă” precum Institutul Levantului ori Institutul Revoluţiei Române

„Practic, e inexistent şi nu are niciun fel de legătură cu Revoluţia Română. Haideţi să renunţăm la aceste fosile unde se adună oameni care nu fac nimic, dar încasează banii de la Senatul României. Din cauza aceasta, USR nu poate vota acest buget dintr-o altă epocă când parlamentarii şi sinecuriştii profitau”, a reproșat liderul grupului USR, Radu Mihail.

În asentimentul său a fost și senatorul AUR Ionuţ Neagu, care a reproșat că se păstrează „toate sinecurile, inclusiv finanţarea celor două institute fantomă, al Levantului şi al Revoluţiei”.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului primesc anul viitor 6,6 milioane de lei.

Plus de milioane la personal și deplasări

În 2023, cheltuielile de personal ale Senatului au fost prevăzute la de 191,3 milioane de lei, din care se asigură plata indemnizaţiilor senatorilor şi a tuturor drepturilor de personal ale salariaţilor instituţiei. Anul trecut erau de 167 de milioane, cu 24,3 mai puțin.

„S-a luat în calcul finanţarea în anul 2023 a unui număr de 892 de posturi, din care 136 senatori şi 756 personal salariat în cadrul aparatului Senatului, a sumei forfetare cuvenite senatorilor pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor permanente, a drepturilor de delegare ale senatorilor în ţară şi în străinătate şi a voucherelor de vacanţă”, a motivat chestorul Stocheci majorarea la acest capitol.

Un salt consistent se înregistrează și la capitolul „Bunuri şi servicii”: dacă anul acesta bugetul e de 24 de milioane de lei, pentru 2023 s-au alocat peste 38 de milioane pentru asigurarea funcţionării şi întreţinerii sediului Senatului, pentru cheltuielile privind deplasările în ţară şi în străinătate ale senatorilor şi personalului, cheltuieli necesare desfăşurării activităţii instituţiei şi alte cheltuieli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...