Criza gunoiului continuă în Sector 1, soluțiile întârzie

Departe de a fi rezolvată, după cum anunța triumfalist primarul Clotilde Armand, criza gunoiului din Sectorul 1 se agravează. O eventuală soluție ar putea fi găsită marți după amiază, când este convocat un grup de lucru pe această temă.

La ora 16 se vor întâlni reprezentanții Prefecturii, ai Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C) și ai Gărzii de Mediu.

În legătură cu criza gunoaielor, prefectul Alin Stoica susține că soluția există.

Am avut o discuție cu Romprest și cu sortatorii, soluția juridică există, poate fi pusă în aplicare, eforturile au fost de toate părțile să se ajungă la o înțelegere, astfel încât lucrurile să fie rezolvate pe termen scurt cel puțin prin acordul tuturor. Știu că există un diferend destul de adânc între administrația locală și prestatorul de servicii, nu poate fi rezolvat peste noapte, necesită timp, fie pe calea justiției, fie de comun acord, însă până la momentul respectiv trebuie găsită o soluție rapidă.

Sunt discutate toate variantele, dacă apar și idei noi sigur pot fi discutate, dar există deja unele variante care operaționalizate ar debloca pentru o perioadă de timp situația în mod punctual„, a spus prefectul, conform Digi24.

El a explicat că pe termen lung soluția e lămurirea situației contractuale dintre Romprest și administrația locală, ceea ce poate fi rezolvat în instanță sau prin înțelegere a părților.

Clotilde Armand, învingătoare doar în declarații

Dinspre Primăria Sector 1, treaba este rezolvată, după cum anunța pe 10 iunie edilul Clotilde Armand.

Sub ameninţarea declarării stării de alertă, şantajul Romprest nu a mai funcţionat. Compania a fost obligată să ridice gunoiul. Așa a dispărut starea de alertă și din această cauză prefectul și autoritățile n-au mai declarat stare de alertă. Ce dovadă de șantaj mai evidentă putem să avem din partea companiei de salubritate la un asemenea gest?!

Primăria Sectorului 1 a găsit soluția pentru deblocarea situației privind deșeurile. Ușile sortatorilor de deșeuri se vor deschide pentru gunoaiele din Sectorul 1. Specialiștii Primăriei Sectorului 1, ai Prefecturii Municipiului București și ai firmelor care sortează deșeurile au găsit soluția pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest. Astfel vom scăpa de șantaj și de gunoiul neridicat pe străzile din Sector”anunța Armand.

Patru zile mai târziu, își nuanța declarația: „am găsit o altă variantă cu juriștii și sortatorii prin care putem prelua datoriile companiei de salubritate și să plătim direct către sortatori. Mâine dimineață sperăm să finalizăm contractul și deschidem porțile sortatorilor. După cum vedeți, compania de salubritate nu face nici cel mai mic efort spre rezolvarea situației. Și gunoiul este neridicat chiar dacă este plătit la zi!”, anunța luni Armand.

Între timp, Romprest a câștigat în instanță dreptul de executa silit Consiliul Local al Sector 1 pentru facturile restante. Cât privește plata „la zi” cu care se laudă Primăria S1, Romprest susține că mai are de încasat 120 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...