Criza politică: Interviul în care Dan Barna vorbește despre scenarii, pericole și conflictul cu premierul Cîțu

Publicat: 14 sept. 2021, 13:00, de Eliza Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Criza politică: Interviul în care Dan Barna vorbește despre scenarii, pericole și conflictul cu premierul Cîțu
Dan Barna, USR

Criza politică din România se poate prelungi până după congresele PNL și USR PLUS,a declarat vicepremierul Dan Barna. Acesta spune inclusiv că moțiunea de cenzură la adresa premierului Florin Cîțu ar putea fi îngropată, ceea ce ar crea un precedent periculos.

Un scenariu ar fi acesta, de vot al moțiunii, alt scenariu este să avem o amânare a Curții Constituționale, a deciziei, și moțiunea să ajungă să fie votată după congrese, asta înțeleg că este strategia celor de la PNL, sau varianta cea mai neagră pentru România, este ca moțiunea să fie îngropată, să se inventeze un pretext conform căruia dreptul la moțiune este unul de chef  al căror care o verifică.

Se creează un precedent periculos pentru orice majoritate viitoare să refuze și acest drept care este expres trecut în Constituție, de aia e o încălcare grosolană a statului de drept în acest moment”, a spus Dan Barna într-un interviu acordat Europa FM. Copreședintele USR-PLUS a fost invitatul lui Cătălin Striblea la prima ediție a emisiunii România în Direct din acest sezon. Acesta a explicat și de ce printre semnatarii moțiunii se numără parlamentarii AUR. Nu s-a semnat niciun protocol de colaborare cu AUR, susține Dan Barna.

„Nu a existat o înțelegere, o întâlnire între lideri, să ne așezăm la masă, să negociem”

Nu a existat niciun fel de compromis referitor la semnarea și de către AUR a acestei moțiuni de cenzură. S-a trimis, acesta este textul moțiunii pe care vă propunem să o semnăm, nu a existat o înțelegere, o întâlnire între lideri, să ne așezăm la masă, să negociem, și mai este ceva, avem primari în două tururi, un subiect pe care noi îl susținem, dar pe care îl susține și AUR, ce ar însemna, să nu votăm un primar în două tururi pentru că îl susține și un partid cu care nu avem nicio similaritate de doctrină și ideologie?”.

Conflictul cu premierul Florin Cîțu nu este unul personal, mai spune Barna, ci este legat de programul Anghel Saligny – cel prin care sunt acordați bani primăriilor pentru investiții, și care nu a fost prevăzut în programul de guvernare. În plus, nu existau nici pârghiile prin care să fie monitorizată împărțirea banilor.

„Noi am spus că acel PNDL nu este prevăzut ca atare în programul de guvernare”

USR PLUS a luptat pentru prima dată pentru un program de guvernare consistent, la care ne raportăm acum. Conflictul din coaliție în momentul acesta vine tocmai datorită programului de guvernare, în primul rând, pentru că noi am spus că acel PNDL nu este prevăzut ca atare în programul de guvernare, apoi noi considerăm că resursele naționale, puține, câte sunt, o parte trebuie să meargă, într-adevăr, pe dezvoltarea locală, dar pe mecanisme similare cu cele europene, astfel încât banii să nu mai fie risipiți sau furați de diverse companii ale unui primar sau altul, de aici a venit elementul de nemulțumire și eleemntul de negociere, fapt pentru care noi am propus niște amendamente, care nu se găsesc în forma aprobată a progamului”.

Dan Barna l-a acuzat pe premier de rea credință în legătură cu semnalul de alarmă tras de fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, care spunea – la depunerea mandatului – că nu sunt bani prevăzuți pentru plata personalului din centrele de vaccinare și că aceștia nu au mai fost plătiți din luna mai. “Cu rea credință a spus că el nu știa despre asta, în condițiile în care, în ultima lună sunt cel puțin 5-6 adrese depuse de ministrul Sănătății la premier și spuse, explicit, în ședințele pe care le-am avut în care semnalam lucrul acesta.

A spus că nu știa că nu sunt alocați bani pentru plata personalului medical din centrele care fac vaccinare, știa lucrul acesta, pentru că eu am asistat la 4 sau 5 întâlniri, este o informație inexactă cea pe care a spus-o”.