Cronica săptămânii internaționale: De la fumul ALB al Vaticanului la cel NEGRU al bombardamentelor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/CRONICA-INTERNATIONALA-BUN.jpg)
Cronica săptămânii internaționale: „Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam !” („Vă anunţ o mare bucurie: avem un papă!”). Fum alb la Vatican. 9 Mai în Piața Roșie. India a bombardat Pakistan. O pace imposibilă?- evenimentele care au marcat săptămâna aceasta.
- La Vatican a fost ales un nou papă
- 9 mai: Vladimir Putin și aproximativ douăzeci de lideri străini sărbătoresc victoria în Piața Roșie
- Macron, Starmer, Merz și Tusk se adună la Kiev pentru a-l susține pe Zelenski
- Conflict între două puteri nucleare. India a bombardat Pakistan
- Friedrich Merz ratează funcția de cancelar în Bundestag
- Donald Trump, despre acordul de pace dintre Rusia și Ucraina: „Poate nu este posibil așa ceva”
- Spania: Un nor toxic de clor obligă 160.000 de persoane să intre în carantină
- Război comercial-Donald Trump discută despre reducerea tarifelor vamale impuse Chinei de la 145% la 80%
La Vatican a fost ales un nou papă
Este vorba despre cardinalul american Robert Prevost. Numele de papă ales de acesta este Leon al XIV-lea. Pe coșul de pe acoperișul Capelei Sixtine a ieșit joi seara fum alb. Cardinalii reuniți în Capela Sixtină au reușit să ajungă astfel la un consens și să aleagă un nou Suveran Pontif – al 267-lea papă al Bisericii Catolice.
Cardinalul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, este originar din Chicago și a lucrat timp de mulți ani ca misionar în Peru înainte de a fi numit arhiepiscop acolo. El provine dintr-o familia multinațională. Tatăl său era franco-italian, iar mama sa avea și ea o ascendenți europeni.
Născut la 14 septembrie 1955, Prevost a studiat la seminarul mic al Ordinului Sfântului Augustin, în care a intrat în 1977. Este licențiat în teologie și deține și un titlu în matematică, de la Universitatea Villanova în 1977. Deține și un Master în Divinitate de la Uniunea Teologică Catolică din Chicago și atât o licență, cât și un doctorat în drept canonic de la Colegiul Pontifical Sf. Toma de Aquino din Roma.
„Acesta este un moment istoric”: Macron, Starmer, Merz și Tusk se adună la Kiev pentru a-l susține pe Zelenski
Volodimir Zelenski i-a primit sâmbătă, 10 mai, pe omologii săi europeni în Piața Independenței, pe Maidanul Kievului. Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz și premierul britanic Keir Starmer au vizitat capitala Ucrainei pentru a-și arăta sprijinul față de Ucraina, alături de premierul polonez Donald Tusk.
„Ceea ce se întâmplă cu Polonia, Germania și Marea Britanie este un moment istoric pentru o Apărare Europeană și o mai mare independență pentru securitatea noastră. Evident, pentru Ucraina, dar pentru noi toți. Este o nouă eră. Este o Europă care se consideră o putere», a declarat Emmanuel Macron.
În cazul unui armistițiu de 30 de zile, „vom iniția discuții directe între Ucraina și Rusia. «Suntem gata să ajutăm», a declarat președintele francez, iar dacă Moscova nu acceptă armistițiul, «vor exista sancțiuni suplimentare […] mult mai dure».
Sărbătoarea zilei de 9 mai: Vladimir Putin și aproximativ douăzeci de lideri străini sărbătoresc victoria în Piața Roșie
Președintele Vladimir Putin și aproximativ 20 de lideri străini, inclusiv Xi Jinping din China și Lula din Brazilia, au sărbătorit vineri, 9 mai, cea de-a 80-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, cu o paradă militară de amploare în Piața Roșie din Moscova, Rusia.
Un eveniment comemorat pentru al patrulea an consecutiv în contextul conflictului din Ucraina.
Președintele rus a ordonat respectarea unui armistițiu în perioada 8-10 mai, în timpul festivităților, care au culminat cu o amplă paradă militară sub zidurile Kremlinului. Însă Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă rusă de amploare din 2022, și-a acuzat joi inamicul că atacă de-a lungul întregii linii a frontului, invocând sute de încălcări ale armistițiului. Armata rusă, la rândul său, a declarat că „respectă cu strictețe” acest armistițiu și pur și simplu „răspunde” la încălcările Ucrainei.
Lideri din aproximativ 20 de națiuni au stat alături de Vladimir Putin în tribunele din Piața Roșie, vineri, inclusiv mulți dintre aliații și partenerii Rusiei, precum China, Brazilia, Kazahstan, Belarus, Vietnam, Armenia, Cuba și Venezuela.
Conflict între două puteri nucleare. India a bombardat Pakistan
Situația dintre India și Pakistan a escaladat dramatic miercuri dimineață, după ce India a lansat rachete asupra unor ținte aflate în teritoriul pakistanez controlat, provocând moartea a cel puțin 8 persoane, potrivit oficialilor de securitate pakistanezi.
Atacul vine în urma unui masacru comis luna trecută în regiunea disputată Kashmir, incident care a tensionat și mai mult relațiile deja fragile dintre cele două puteri nucleare, relatează Asociated Press.
Donald Trump, despre acordul de pace dintre Rusia și Ucraina: „Poate nu este posibil așa ceva”
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a ajuns la concluzia că ar fi posibil ca Rusia și Ucraina să nu ajungă la un acord în ceea ce privește acordul de pace.
Trump nu mai crede într-o posibilă împăcare între Rusia și Ucraina
Liderul de peste Ocean a afirmat faptul că s-ar putea să nu fie posibil ca SUA să poată interveni între cele două state aflate în război și să medieze pace. Totodată, Trump susține că Volodimir Zelenski și Vladimir Putin se urăsc la greu, ceea ce îngreunează și mai mult procesul.
Friedrich Merz ratează funcția de cancelar în Bundestag
Liderul Uniunii Creștin-Democrat (CDU), a eșuat în tentativa de a fi ales cancelar al Germaniei în primul tur de vot din Bundestag, nereușind să atingă pragul majorității necesare cu doar șase voturi. Ședința Bundestagului a fost imediat suspendată, iar grupurile parlamentare urmează să se reunească pentru consultări. Data unui al doilea tur de vot nu a fost anunțată.
Coaliția care îl susține pe Merz, formată din blocul conservator CDU/CSU și Partidul Social Democrat (SPD), de centru-stânga, deține o majoritate fragilă. Doar 52% dintre cele 630 de locuri din parlament. Eșecul din primul tur reprezintă o lovitură serioasă de imagine pentru liderul conservator.
Spania: Un nor toxic de clor obligă 160.000 de persoane să intre în carantină
După un incendiu într-un depozit industrial, un nor de clor toxic s-a ridicat pe cerul Spaniei. Drept urmare, autoritățile au cerut sâmbătă, 10 mai, celor peste 160.000 de locuitori din cinci municipalități din regiunea Catalonia să închidă ferestrele, să oprească aerul condiționat și să nu iasă absolut deloc din case. „Dacă vă aflați în zona afectată, nu părăsiți locuința sau locul de muncă”, a îndemnat Protecția Civilă din regiunea de nord-est pe rețelele de socializare. Generalitat-ul Cataloniei, organizația politică a comunității autonome din regiune, a activat planul de urgență pentru sectorul chimic, relatează cotidianul spaniol El País. Traficul în gările din zonă, precum și pe autostrada care o traversează, a fost suspendat.
Război comercial-Donald Trump discută despre reducerea tarifelor vamale impuse Chinei de la 145% la 80%
Președintele american a cerut Beijingului să-și „deschidă piața” către Statele Unite, în ajunul unei negocieri comerciale fără precedent de la inaugurarea sa.
Președintele american Donald Trump a declarat vineri, 9 mai, că China ar trebui să își deschidă piața către Statele Unite și că tarifele vamale de 80% pentru produsele chinezești, față de 145% în prezent, „par corecte”.
„China ar trebui să-și deschidă piața către Statele Unite! Ar fi mult mai bine pentru ei! Piețele închise nu mai funcționează!” șeful statului a declarat într-o postare pe rețeaua sa, Truth Social. „Tarifele de 80% pentru China par corecte.” „Depinde de Scott B. să decidă”, a mai spus el, referindu-se la secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, în ajunul negocierilor comerciale dintre cele două țări.