Cseke Attila: Nu avem bani pentru salariile angajaților din sănătate pentru luna decembrie fără rectificare bugetară. Căutăm soluții

Publicat: 18 nov. 2021, 08:52, de Aurel Drăgan, în ECONOMIE , ? cititori
Cseke Attila: Nu avem bani pentru salariile angajaților din sănătate pentru luna decembrie fără rectificare bugetară. Căutăm soluții
Cseke Attila_INQUAM_Sabin_Cirstoveanu

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, miercuri seară la Digi 24, că 74.000 de salariaţi din sistemul medical – medici şi asistenţi din UPU, personal din DSP-uri, din serviciile de Ambulanţă, rezidenţi – nu au asigurat bugetul pentru salariile de pe luna decembrie. Ministrul afirmă că în următoarele 10-12 zile ar trebui găsite soluţii, în lipsa unei rectificări bugetare.

Această coaliţie care s-a anunţat de câteva zile bune trebuie să-şi definitiveze programul de guvernare, acordul politic şi trebuie să găsească persoana premierului. Până la urmă toate celelalte sunt pe un făgaş normal, la care îi vedem finalul, dar persoana premierului a iscat această discuţie”, a declarat Cseke Attila.  

Problema nu ar fi apărut daca aveam instalat un guvern cu puteri depline.   

Pe partea de buget al MS, ceea ce finanţăm noi – cheltuieli de personal – avem 74.000 de angajaţi care trebuie să primească salariu Pentru luna decembrie, care înseamnă salariul pentru munca din luna noiembrie, nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles că există, trebuie găsită soluţia juridică, legală prin care acest lucru se rezolvă”, a mai spus Attila.  

Ministrul interimar a mai arătat că situația nu este încă gravă, dar a fost semnalată pentru soluționarea în timp util. ”Încă nu suntem, nu am depăşit o anumită limită după care nu poate fi gestionată, sau am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar am semnalat această problemă pentru că trebuie să nu ajungem într-o asemenea situaţie”.  

Ministrul a precizat că cei 74.000 de angajaţi sunt personalul de la UPU, medici şi asistenţi, personalul din DSP-uri, cei din serviciile de Ambulanţă, dar şi rezidenţi.