Cu cât s-au scumpit anvelopele de iarnă în 2022

Prețurile la anvelopele de iarnă au crescut cu aproximativ 24% în 2022 față de anul precedent, arată un raport OLX. În iarna anului 2021 românii au achiziționat anvelope cu un cost mediu de 594 lei, în timp ce acum aceleași anvelope costă 737 lei.

Conform datelor celei mai mari platforme de anunțuri generaliste din România, prețurile la anvelopele de iarnă au crescut considerabil față de anul anterior. Cea mai mare cerere este înregistrată pentru anvelopele de 16 inch, urmate de anvelopele de 15 și 17 inch.

Același raport OLX arată că nici prețul jantelor nu a rămas constant, ci a crescut cu aproximativ 16%. Astfel că dacă o jantă costa 906 lei anul trecut, acum costul aceluiași model este de 1048 lei. În total, în luna noiembrie a anului 2022, cererea de jante și anvelope a depășit oferta – cu 224.412 de căutări față de cele 56.720 de listări active prezente pe platformă.

„Creșterea prețurilor față de anul trecut este determinată de inflație, dar și de creșterea cererii versus ofertă. Observăm o creștere de 42% a cererii de la utilizatori față de numărul de ad-uri din această categorie, ceea ce cel mai probabil a contribuit la faptul că vânzătorii au putut crește atât prețurile, cât și volumul vânzărilor. Pe de altă parte, am oferit și utilizatorilor platformei un „digital fair”, axat pe anvelope, care a avut o performanță bună în îmbunătățirea ratei între cumpărători și vânzători.”, declară Mihai Voicu – Head of Car Parts OLX.

La nivel de piață, multe dintre motivele pentru care a crescut prețul anvelopelor sunt din cauza pandemiei de COVID-19. De la lipsa forței de muncă până la întârzierile lanțului de aprovizionare, industria anvelopelor (printre multe altele) încă se adaptează la blocajele și opririle care au început în 2020.

Întreținerea anvelopelor poate ajuta la prelungirea duratei de viață a acestora. Viteza, virajele, pornirile și opririle rapide duc la uzarea rapidă a cauciucului de pe anvelope, astfel că este recomandată conducerea lină, în siguranță. De asemenea, este necesar ca anvelopele să fie umflate corespunzător, iar roțile aliniate.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole