Culorile care îți arată ce ar fi mai bine să mănânci

Începând din 2014, Franța a dezvoltat un sistem prin care consumatorii pot evalua foarte ușor un anumit produs alimentar, pe baza unor coduri reprezentate prin culori.

Culorile fiind în funcție de valoarea nutritivă a ingredientelor. Recent, aceste etichete au început să apară și pe produsele listate pe rafturile magazinelor românești. Retaierii Auchan și Mega Image au implementat deja sistemul ca și producătorul Danone.

Intitulat Nutri-Score , sistemul de etichetare este unul voluntar, aduce informații suplimentare consumatoriului și simplifică decizia de cumpărare care poate fi luată astfel pe baza unor date științifice. Eticheta se găsește pe fața ambalajului, sub forma unui logo și cuprinde 5 scale marcate cu diferite culori: A – verde închis – B verde deschis – C galben – D portocaliu – E roşu.

Pe fiecare produs, consumatorul va putea observa litera aferentă este evidențiată, iar interpretarea este următoarea:

  • produsele marcate cu culoarea verde (A, B) sunt produse importante în alimentație, care ar trebui consumate mai des. Au cea mai bună valoarea nutruțională.
  • produsele marcate cu galben (C) ar trebui consumate cu moderație,
  • produsele marcate cu portocaliu și roșu (D, E) trebuie consumate în cantitate mai mică, deoarece conțin o cantitate mai mare de grăsimi, zahăr și sare.

Eticheta Nutri-Score evidențiază practic valoarea nutritivă a produsului pentru 100 g sau 100 ml, putând exista scoruri diferite chiar în cadrul aceleiași categorii de produse, urmare a rețetelor diferite. Spre exemplu, o cutie de cereale poate avea scorul A, B , C sau D, potrivit economica.net.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Ce știe și ascunde Nicușor Dan: peste 10 mii de bucureșteni...

Mușamalizare criminală: listele cu situația reală a clădirilor cu risc major în caz de cutremur ținute secrete de Primăria Capitalei.  Peste 100 de clădiri...