Cum a afectat războiul economia Ucrainei

30% dintre companiile ucrainene și-au încetat activitatea iar 45% lucrează la capacitate redusă, susține ministrul finanțelor, Serghei Marchenko, într-un interviu acordat Financial Times, preluat de agenția ucraineană de știri Ukrainski Novini.

Consumul de energie electrică a scăzut cu 35%, exporturile s-au înjumătățit din februarie până în martie iar importurile au scăzut cu peste două treimi.

„Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru distrugerea proprietății private și publice în timpul războiului”, a declarat Serghei Marchenko, adăugând că Ucraina pregătește o echipă juridică internațională pentru a pregăti cererile de despăgubire pentru daunele rezultate din acțiunile Moscovei.

„Finanțarea pe termen scurt este, de asemenea, o prioritate. În timp ce Ucraina încearcă să-și reducă deficitul bugetar, guvernul a redus deja cheltuielile cu peste 6 miliarde de dolari, dar acest lucru nu este suficient. Putem face unele reduceri, dar acest lucru nu acoperă deficitul bugetar”, a subliniat Serhiy Marchenko.

Veniturile nu reprezintă mai mult de jumătate din nivelul de dinainte de război, a adăugat el.

Deficitul bugetar din 2022, care înainte de invazia Rusiei era estimat la 3,5% din PIB, va crește de mai multe ori, în funcție de durata războiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole