Cum a băgat Putin frica în Washington și Berlin. Dezvăluirile unui fost director de servicii secrete

Publicat: 11 sept. 2023, 07:45, de Florentin Lucaniuc, în Internațional , ? cititori
Cum a băgat Putin frica în Washington și Berlin. Dezvăluirile unui fost director de servicii secrete

Liderul de la Kremlin a folosit strategia amenințărilor nucleare, reușind să bage frica în Washington, Berlin sau Paris, printr-un război psihologic agresiv.

David Sheed, fost director adjunct al Serviciilor Secrete de Apărare ale SUA, susține cu argumente, într-o analiză, că președintele rus Vladimir Putin a jucat pe degete Occidentul, printr-o metodă infailibilă. Liderul de la Kremlin a folosit strategia amenințărilor nucleare, reușind să bage frica în Washington, Berlin sau Paris, printr-un război psihologic agresiv.

Fostul oficial american consideră că Occidentul s-a lăsat manipulat de operațiunile de influență ale Kremlinului, sub conducerea lui Putin. Dintre acestea, cea mai eficientă tactică a lui Putin a fost să folosească șantajul nuclear, pentru a se juca cu temerile occidentale de escaladare a războiului din Ucraina, potrivit Foreign Policy.

El a folosit, în mod repetat, această tactică, pentru a descuraja cu succes Occidentul de la extinderea ajutorului militar pentru Ucraina, oferind noi tipuri de arme și susținând pe deplin victoria Kievului asupra Moscovei.

Putin s-a bazat pe temerile occidentale de escaladare nucleară pentru a-i manipula pe susținătorii Ucrainei din Washington, Berlin, Paris și alte capitale occidentale. Rezultatul a fost auto-descurajarea, din teama de a nu-l împinge prea departe pe Putin, susține fostul director adjunct al Defense Intelligence Agency (DIA).