Cum a fost reabilitată pâinea, în Franța

Publicat: 24 dec. 2023, 13:30, de Alina Cristea, în ESENȚIAL , ? cititori
Cum a fost reabilitată pâinea, în Franța

În preajma Crăciunului, Parisul miroase a pâine proaspăt coaptă. În mai multe cartiere ale orașului, inclusiv în zona Notre-Dame, se desfăsoară tradiționalul concurs de baghete. În corturi special amenajate, echipele de brutari, reprezentând mai multe regiuni din Franţa, îşi arată măiestria în faţa publicului şi a unui juriu profesionist.

Concurenții sunt adevărați maeştri ai genului, aşa că există un singur câştigător – bagheta însăşi. Un produs inventat de francezi şi exportat, sau copiat, în toată lumea. Sub diverse forme, din ce în ce mai sofisticate: albă, de secară, neagră, cu lapte, brânză, cartofi, măsline, şuncă, vin roşu etc.

Campanie națională proconsumul de pâine

Acest eveniment, ca și multe altele similare, desfășurate pe parcursul anului, face parte din campania autorităților franceze de reabilitare a pâiinii și a patiseriei, în general. În 1996, guvernanţii francezi au constatat că în ţara lor a scăzut consumul de pâine. Cu doar 165 de grame pe locuitor, zilnic,  francezii, din mari exportatori ai acestui produs, se situau, paradoxal, sub media europea­nă. Si asta nu era sănătos pen­tru populaţie, s-a demonstrat, doar, că pâinea este un aliment complex, indispensabil bunei funcţionări a organismului. Si-apoi nu era bine nici pentru industria de panificaţie, scăde­rea vânzărilor devenise alar­mantă. Aşa că s-a făcut o cam­panie naţională proconsumul de pâine, explicându-se avan­tajele si demontând mitul con­form căruia patiseria, în gene­ral, îngraşă. Sigur că nu-i asa, dacă avem grijă la cantităţi si la combinaţii. Mai mult, Jean- Pierre Raffarin, ministrul de atunci pentru IMM-uri, Comerţ si Meserii, a propus o sărbătoa­re a pâinii. Timp de o săptămâ­nă, în toate localităţile Franţei sunt celebrate panificaţia si patiseria, sub toate formele sale. Sărbătoarea a fost fixată în jurul datei de 16 mai, când este ziua sfântului Honore, patro­nul brutarilor.