EXCLUSIV. Cum a jucat alba-neagra ministrul UDMR al Sportului cu auditarea federațiilor sportive olimpice

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard-Carol Novak, a demonstrat că este preocupat doar de propria imagine și, totodată, că nu are habar de ce înseamnă să manageriezi sportul românesc pentru marea performanță.

Novak: „După aprobarea raportului de audit de către ordonatorul de credit, o să vă comunicăm măsurile dispuse”

După rezultatele dezastruoase de la Jocurile Olimpice de vară Tokyo 2020, ministrul Sportului Eduard-Carol Novak n-a catadicsit declanșarea unei analize profunde privind impasul sportului românesc. Ulterior, a declanșat auditarea mai multor federații sportive naționale, dar nici până astăzi nu se știu rezultatele.

Ca atare, La începutul acestui an, PUTEREA a solicitat ministrul Carol Novak să precizeze care au fost principalele constatări ale acțiunilor de audit și care au fost măsurile dispuse.

Pe 10 februarie 2022, ministrul Eduard Carol Novak a comunicat către PUTEREA că ”În perioada octombrie-decembrie 2021, a fost inițiată o misiune de audit în sistem la un eșantion de 13 federații sportive olimpice. În eșantion au fost incluse următoarele federații sportive naționale olimpice: handbal, natație și pentatlon modern și scrimă”.

Mai mult, ne-a comunicat că ”Stadiul raportului de audit este în curs de finalizarea”, iar ”După aprobarea raportului de audit de către ordonatorul de credit, o să vă comunicăm măsurile dispuse”.

Suspiciuni și mușamalizare

Dar, timpul a trecut și ministrul UDMR al Sportului n-a dat niciun comunicat privind auditul efectuat la federațiile mai sus menționate, finanțate din bani publici cu zeci de milioane de euro.

Însă, între timp, șeful auditului de la minister a plecat din motiv de… legături în trecut cu Securitatea, dar au părăsit instituția și alte persoane care au avut legătura cu auditarea federațiilor.

Novak: „Nu putem să punem la dispoziție constatările misiunii de audit”

La începutul lunii martie 2022, PUTEREA a revenit cu solicitarea către ministrul UDMR al Sportului privind rezultatele auditului efectuat la cele 13 federații sportive olimpice. Dar, surpriză! Răspunsul acestuia din data de 16 martie 2022 este de a dreptul incredibil.

„Vă comunicăm faptul că potrivit Codului de conduită etică a auditorului intern, Ordinul nr.252/2004, articolul 6, articolul nr.1 și 2… Ținând cont de aceste prevederi legale, nu putem să punem la dispoziție constatările misiunii de audit și măsurile dispuse în urma verificărilor”, a răspuns Carol Eduard Novak.

Practic, acesta a pus batista pe țambal, mușamalizând astfel tot ce s-a verificat la cele 13 federațiile sportive naționale, dar mai ales la cele de ”handbal, natație și pentatlon modern și scrimă”.

Adică, tocmai la federațiile controlate de șeful COSR, Mihai Covaliu (scrimă) și cei doi vicepreședinți COSR, Camelia Potec (natație și pentatlon modern) și Alexandru Dedu (handbal), schimbat recent din fruntea FRH. Așadar, ministrul Eduard-Carol Novak a mușamalizat rezultatele misiunilor de audit de la cele 13 federații sportive naționale olimpice, dar mai ales la federațiile controlate de boșii COSR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...