Cum arată noul costum spațial al NASA ce poate fi purtat pe Lună (VIDEO)

NASA a prezentat un prototip al unui costum spațial de ultimă generație, special croit și accesorizat pentru primii astronauți care vor să ajungă pe suprafața Lunii în următorii ani.

Cea mai nouă apariție în materie de îmbrăcăminte lunară a fost expusă la Centrul Spațial Johnson din Houston, în timpul unui eveniment organizat pentru presă și studenți de Axiom Space, compania texană contractată de NASA pentru a realiza costume pentru Artemis, succesorul programului lunar Apollo.

Misiunea Artemis I, lansarea inaugurală a puternicei rachete de ultimă generație a NASA și a noii sale nave spațiale Orion, recent construite, într-un zbor de testare fără echipaj în jurul Lunii și înapoi, a fost finalizată cu succes în decembrie.

NASA și Agenția Spațială Canadiană intenționează să anunțe cei patru astronauți aleși să zboare încă de anul viitor în cadrul Artemis II pentru a orbita Luna.

Acest zbor, dacă va avea succes, va deschide calea pentru o expediție planificată de astronauți Artemis III către suprafața lunară – prima expediție cu astronauți la polul sud al Lunii. Aceasta va fi și prima misiune în care o femeie va fi trimisă pe Lună.

NASA promite că misiunile Artemis ulterioare vor include prima persoană de culoare pe Lună.

Programul, numit după sora geamănă a lui Apollo din mitologia greacă, are ca scop final stabilirea unei baze lunare durabile, ca o piatră de hotar pentru viitoarea explorare umană a planetei Marte.

Șeful NASA, Bill Nelson, a declarat că noile costume spațiale „vor deschide oportunități pentru mai mulți oameni de a explora și de a efectua cercetări științifice pe Lună decât până acum”.

Denumite de Axiom „Unitatea de mobilitate extravehiculară Axiom” sau, pe scurt, AxEMU, noile costume sunt mai aerodinamice și mai flexibile decât vechile costume Apollo, cu o gamă mai largă de mișcări și variabilitate în ceea ce privește mărimea și ajustarea.

Ele sunt concepute pentru a se potrivi unei game largi de potențiali purtători, acomodându-se la cel puțin 90% din populația americană de sex masculin și feminin, a precizat NASA. De asemenea, acestea vor încorpora progrese în sistemele de susținere a vieții.

Cu toate acestea, aspectul exact al costumelor a rămas un secret comercial bine păzit. Cele expuse au venit cu un strat exterior de culoare gri cărbune cu dungi portocalii și albastre și cu logo-ul Axiom pe piept – menit să ascundă designul.

Însă compania a declarat că costumele care vor fi purtate de astronauți la polul sud lunar vor fi albe, deoarece aceasta este cea mai bună culoare pentru a reflecta lumina aspră a soarelui de pe suprafața Lunii și pentru a proteja purtătorul de căldura extremă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...