Cum arată planeta Marte iarna

NASA a publicat noi imagini spectaculoase cu planeta roșie, care se transformă iarna într-o țară a minunilor din altă lume.

Pe Marte, praful este unul dintre vestitorii iernii. La polii marțieni, temperatura poate coborî până la minus minus 123 de grade Celsius.

Un lucru interesant este și faptul că pe Marte există două tipuri de zăpadă. Unul este cel pe care îl întâlnim pe Pământ, format din apă înghețată. Aerul marțian subțire și temperaturile sub zero grade înseamnă că zăpada tradițională se sublimează, sau trece din solid direct în gaz, înainte de a atinge solul pe Marte.

Celălalt tip de zăpadă marțiană este pe bază de dioxid de carbon, sau gheață uscată, și poate ateriza la suprafață. Câțiva metri de zăpadă tind să cadă pe Marte în regiunile sale plate din apropierea polilor.

„Cade suficient cât să poți trece cu rachete de zăpadă peste ea”, a declarat Sylvain Piqueux, cercetător marțian la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California, într-o declarație preluată dintr-un comunicat al NASA. „Dacă ai căuta să schiezi, totuși, ar trebui să mergi într-un crater sau pe o stâncă, unde zăpada s-ar putea acumula pe o suprafață înclinată.”

Mai mult, cercetătorii susțin că fulgii de zăpadă marțieni sunt diferiți de cei de pe planeta Pământ.

„Deoarece gheața de dioxid de carbon are o simetrie de patru laturi, știm că fulgii de zăpadă de gheață uscată ar avea formă de cub”, a declarat Piqueux. „Mulțumită Sondei Climatice de pe Marte, putem spune că acești fulgi de zăpadă ar fi mai mici decât lățimea unui fir de păr uman”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...