Cum depistăm roșiile tratate cu chimicale
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/rosii-tratate.jpg)
Roșiile sunt nelipsite de pe masa românilor, mai ales în sezonul cald, însă cu toții știm că nu mai au gustul de altădată. Acest lucru se datorează mai multor factori, de la speciile timpurii plantate industrial, până la metodele de cultivare. Specialiștii avertizează că unele roșii pot fi tratate cu substanțe chimice care forțează coacerea. Legumicultorii apelează la astfel de practici pentru a ajunge la tarabă înaintea competitorilor. Astfel, consumatorii trebuie să fie atenți și să învețe să recunoască semnele care arată că roșiile au fost tratate.
Cum recunoaștem roșiile tratate
Potrivit Agrointeligența, legumicultorii cu experiență spun că roșiile forțate să se înroșească prematur au un interior verde sau albicios. De asemenea, dacă prezintă excrescențe în zona codiței, este posibil ca floarea să fi fost stimulată chimic.
„În momentul în care o roșie este maturată forțat, interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic.”, avertizează fermierul Cristi Rusu.
Discuția se concentrează adesea asupra roșiilor țuguiate, pe care unii le consideră un semn clar al tratamentelor chimice. Însă doar o analiză la interior poate confirma cu adevărat dacă tomata a fost înroșită artificial. Asta pentru că există anumite specii de roșii țuguiate natural, deși nu au fost tratate cu substanțe chimice.
Sfaturi din partea experților
Costel Vînătoru, Directorul Băncii de Gene de la Buzău, recomandă ca roșiile să fie cumpărate din surse de încredere. Cel mai sigur, de la producători locali cunoscuți sau din magazine care vând produse certificate.
„Dacă știm producătorul, trasabilitatea producției, sigur putem consuma cu încredere”, spune acesta.
El atrage atenția și asupra roșiilor fără semințe, care provin adesea din import, unde se folosesc pesticide interzise în Uniunea Europeană.
„Atunci când vedem un fruct fără sămânţă, ştim că nu vorbim de o tomată românească. Vorbim de o tomată fie de import, fie stimulată în exces.”, a mai adăugat specialistul.
România a înăsprit în ultimii ani controalele asupra utilizării pesticidelor în agricultură, dar practica nu pare să dispară. În special în piețele agroalimentare, consumatorii trebuie să rămână vigilenți și să ceară informații despre proveniența produselor. În lipsa unor reglementări clare privind etichetarea la tarabă, rămâne esențială încrederea în fermieri și informarea prealabilă.