Cum e posibil să fii aproape singur în fața unui tablou celebru

Publicat: 19 sept. 2020, 23:00, de Roxana Roseti, în Cultură , ? cititori
Cum e posibil să fii aproape singur în fața unui tablou celebru

Criza coronavirusului a golit muzeele, mai ales de vizitatorii străini. Celebrul muzeu Luvru nu face excepție de la regulă.

Luvrul și-a pierdut vizitatorii, iar „un muzeu gol nu este de dorit”, după cum a declarat directorul muzeului, Jean-Luc Martinez, la Europe1. Martinez a invitat vizitatorii pe un ton vesel-amar să vină să o vadă pe Mona Lisa, deoarece este posibil să fii „aproape singur în fața celui mai faimos tablou din lume”.

Muzeul a cunoscut o reducere a numărului de vizitatori până la 75% în iulie și 60% în august (din numărul obișnuit de vizitatori). „Majoritatea vizitatorilor noștri, în special vara, provin din afara Europei: Statele Unite, Coreea, China, Brazilia… Deci știam, estimările noastre s-au dovedit a fi corecte. Acești vizitatori nu au mai venit, dar vizitatorii francezi și europeni au fost prezenți”, spune Jean-Luc Martinez.

Face parte din plăcerea vizitei

Pentru a compensa lipsa vizitatorilor, în timpul izolării, muzeul Luvru a organizat tururi virtuale, dar nu este la fel, după cum afirmă Jean-Luc Martinez. „Nimic nu înlocuiește vizita fizică, întâlnirea cu materialitatea unei lucrări, dar și întâlnirea cu oamenii! Mergi la muzeu să vorbești cu prietenii tăi, să fii cu bunicii tăi, cu copiii tăi… și să cunoști întreaga lume, când sunt turiști de pe tot globul! Face parte din plăcerea vizitei”.