Cum folosește China Inteligența Artificială pentru a influența alegerile din SUA

Publicat: 16 apr. 2024, 22:26, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Cum folosește China Inteligența Artificială pentru a influența alegerile din SUA

Un raport recent elaborat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) a adus la lumină eforturile tot mai intense ale Chinei și Coreei de Nord de a influența procesul electoral din Statele Unite ale Americii, prin utilizarea unor tehnologii digitale avansate.

Conform acestui raport, atât China, cât și Coreea de Nord au fost implicate într-o serie de atacuri cibernetice, cu accent pe China. Microsoft a fost criticată în noiembrie 2023 pentru o breșă de securitate care a permis hackerilor să acceseze conturile Outlook ale unor oficiali din Departamentul de Stat al SUA. Însă, în urma acestui incident, compania a promis îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește măsurile de securitate.

Manipularea informațională a devenit o tactică tot mai des întâlnită, China folosind conturi false pe rețelele sociale și conținut generat de inteligență artificială (IA) pentru a amplifica diviziunile interne din SUA. Raportul MTAC menționează că China a răspândit teorii ale conspirației legate de evenimente recente, cum ar fi deraierea unui tren în Kentucky sau incendiile din Maui, cu scopul de a afecta percepțiile publice.

În același timp, Coreea de Nord nu a stat deoparte, continuând să fure criptomonede și să efectueze atacuri asupra lanțurilor de aprovizionare, folosind tehnologii IA pentru a-și îmbunătăți operațiunile cibernetice.

Un alt aspect evidențiat în raport este implicarea Chinei în alegerile prezidențiale din Taiwan din ianuarie 2024, unde s-au folosit tehnici avansate de IA pentru manipularea percepțiilor publice.

În lumina acestor evenimente, este crucial ca Statele Unite și alte țări să își intensifice eforturile de securitate cibernetică și să dezvolte strategii eficiente pentru a contracara influența nefastă a acestor țări străine în procesele democratice. Utilizarea tehnologiei IA în scopuri malefice reprezintă o amenințare reală și trebuie abordată cu seriozitate de către comunitatea internațională.

Alegerile din Statele Unite ale Americii au o importanță majoră din mai multe motive:

  1. Puterea și influența SUA: SUA este una dintre cele mai puternice și influente țări din lume, atât din punct de vedere politic, cât și economic și militar. Deciziile politice luate în Statele Unite au un impact semnificativ la nivel global, deoarece ele pot influența politica internațională, economia mondială și stabilitatea geopolitică.
  2. Rolul de lider al lumii libere: Statele Unite sunt percepute ca fiind liderul lumii libere și democrației. Alegerea liderilor lor și a politicilor pe care le adoptă are un impact asupra modului în care este perceput și susținut acest rol în comunitatea internațională.
  3. Politica externă: Alegerile din SUA influențează politica externă a țării, inclusiv relațiile cu alți aliați și parteneri, abordarea față de conflictele internaționale și angajamentele internaționale, cum ar fi acordurile și tratatele internaționale.
  4. Economia globală: Statele Unite au una dintre cele mai mari economii din lume, iar politica lor economică are un impact direct asupra economiei globale. Deciziile legate de comerț, investiții și politica fiscală pot influența piețele financiare internaționale și stabilitatea economică la nivel mondial.

Din aceste motive, alte țări, precum China și Coreea de Nord, ar putea încerca să influențeze alegerile din SUA pentru a-și promova propriile interese geopolitice și economice. De exemplu, ele ar putea încerca să sprijine candidați sau politicieni care să le favorizeze, în detrimentul intereselor SUA sau ale aliaților săi. Prin urmare, este important ca Statele Unite să fie vigilente în protejarea integrității procesului lor democratic și în prevenirea oricărei influențe externe nefaste.