Cum împart două Regine un singur palat în România

Publicat: 29 nov. 2022, 08:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum împart două Regine un singur palat în România

Obiecte prețioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani se numără printre exponatele ce pot fi admirate în Palatul Dacia-România din București. Alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum, Londra. Cum împart două Regine un singur palat în România?

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

Obiecte prețioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani se numără printre exponatele ce pot fi admirate în Palatul Dacia-România, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum, Londra. La Muzeul Național Cotroceni, Art Safari organizează o expoziție temporară cu opere semnate de Irina Dragomir și Felix Aftene.

Cum împart două Regine un singur palat în România. Vă invităm să descoperiți

„Unde se potrivesc mai bine comorile regale decât la Palat? Puse în lumină de artă din colecția familiei regale a Marii Britanii.

Vă invităm să descoperiți în Palatul Dacia-România pocale, pahare, carafe, cupe cu picior clasate Tezaur care fac parte dintr-un set de masă din cristal aurit comandat de Regina Maria acum mai bine de un secol, precum și alte obiecte foarte valoroase care au aparținut familiei regale din România, alături de artă regală adusă de la Victoria and Albert Museum, Londra.

Ne bucurăm să celebrăm astfel Ziua Națională a României și mulțumim Muzeului Național Cotroceni pentru deschiderea față de acest parteneriat”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de la Veneția.

Regina Maria a fost o iubitoare și o creatoare de artă

„Colaborarea dintre Art Safari și Muzeul Național Cotroceni, o inițiativă frumoasă și inspirată a doamnei Ioana Ciocan, pentru care îi mulțumim, are potențialul de a genera o experiență inedită pentru public. Să pășești în spațiul încărcat de istorie al Muzeului Național Cotroceni și să descoperi operele unor artiști contemporani valoroși este o surpriză pe care, cu siguranță, toți vizitatorii o vor aprecia.

Totodată, să nu uităm că Regina Maria a fost o iubitoare și o creatoare de artă, deci unde ar putea să își găsească loc mai bine arta contemporană decât în apartamentele și saloanele pe care, cu mai bine de o sută de ani în urmă, le-a decorat cu atâta rafinament”, afirmă Ana-Maria Ludatșer, director general al Muzeului Național Cotroceni.

Portretul Principesei Maria

Una dintre cele mai apreciate lucrări din Muzeul Național Cotroceni, „Portretul Principesei Maria”, de Costin Petrescu (1872 – 1954), se numără printre operele care vor fi expuse la Art Safari. Portretul a fost realizat imediat după căsătoria tinerei principese Maria cu principele Ferdinand, moştenitorul tronului României. Deosebit de expresiv, portretul surprinde frumuseţea şi delicateţea principesei Maria, dar şi starea de melancolie, consecinţă poate a depărtării de familia regală britanică şi a adaptării la noua stare de lucruri: căsătoria la doar 17 ani cu moștenitorul tronului unei țări necunoscute şi îndepărtate.

Din colecția muzeului provine și tabachera din argint a Regelui Ferdinand I. Aceasta a fost realizată în atelierul „Belmont Palace Bucureşti 935”, în anii ʼ20, perioadă din care datează foarte multe obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de către familia regală. Regele Ferdinand era un fumător împătimit, fapt pentru care comanda unor firme renumite de bijuterii port-ţigarete din aur şi argint (Cartier, A&J Roller, Joseph Resch&Fils).

5 o’clock la Palatul Dacia-România, cu veselă regală

 Printre obiectele care întregesc expoziția temporară a Muzeului Național Cotroceni la Art Safari se regăsesc mai multe piese din Serviciul de masă din cristal în stil Neobizantin, comandat de  principesa Maria, viitoarea regină., Serviciul a fost realizat în anul 1906 la Oberwieslau, München, de către firma Poschmeyer, autor fiind Carl George von Reichenbach. Câteva piese din acest serviciu – carafă cu dop, bol, cupe cu picior, pahare, pocale, pocal cu picior înalt – vor putea fi admirate într-un cadru special la Art Safari.

Serviciul neobizantin clasat Tezaur era frecvent folosit la dejunurile şi dineurile regale luate la masa rotundă în stil bizantin şi celtic din Sufrageria Regală Cotroceni. Toate piesele serviciului sunt aurite, pictate cu un bogat decor trasat cu peniţa în nuanţă de roşu cărămiziu şi sunt decorate cu caboşoane (pietre semipreţioase) de diferite forme, dimensiuni şi culori. Pe cupele cu picior sunt conturate şi elemente zoomorfe: peşti, pasărea Phoenix, leu, acvilă.

O altă piesă specială din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni prezentă la Art Safari este un jilț în stil Art Nouveau, al cărui comanditar a fost, în anul 1905, principesa Maria. Realizat din lemn, la Şcoala de Arte şi Meserii Sinaia, jilțul era denumit „Lily chair”, pentru că pe spătar este sculptat un lujer de crin înalt, floarea preferată a principesei Maria.

Program de vizitare și bilete 

Muzeul Național Cotroceni: marți-duminică (9:00-17:00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte), Bulevardul Geniului, nr. 1, București

  • Biletele pot fi achiziționate online , dar și la intrare. Organizatorii recomandă achiziționarea biletelor online, pentru evitarea aglomerației.