Cum își împart atribuțiile cei cinci vicepremieri din Guvern. Deciziile lui Ilie Bolojan, publicate în Monitorul Oficial
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/INSTANT_GUVERN_SEDINTA_CAB_BOLOJAN_005_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg)
Premierul Ilie Bolojan a stabilit, miercuri, care sunt atribuţiile fiecăruia dintre cei cinci vicepremieri. Deciziile primului-ministru au fost publicate în Monitorul Oficial.
Care sunt atribuţiile fiecărui vicepremier
Cei cinci viceprim-miniștri sunt: Marian Neacșu – PSD, Tanczos Barna – UDMR, Michael-Dragoș Anastasiu – independent, Marian-Cătălin Predoiu – PNL, ministru al Afacerilor Interne, Liviu-Ionuț Moșteanu – USR, ministru al Apărării Naționale.
Potrivit deciziei premierului, publicată în Monitorul Oficial, viceprim-ministrul Marian Neacșu are următoarele atribuții: avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Justiției și Ministerului Energiei. De asemenea, asigură coordonarea politică a acestor ministere. Marian Neacșu coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, precum și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat. Totodată, are responsabilitatea de a informa permanent prim-ministrul cu privire la aplicarea acestor atribuții.
Viceprim-ministrul Tanczos Barna are următoarele atribuții: avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, asigură coordonarea politică a acestor ministere. Tanczos Barna coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului care țin de domeniul său de responsabilitate. Totodată, are responsabilitatea de a informa permanent prim-ministrul cu privire la aplicarea acestor atribuții.
Viceprim-ministrul Michael-Dragoș Anastasiu coordonează procesul de elaborare și avizează proiectele de acte normative legate de reforma statului și eficientizarea activității instituțiilor publice. De asemenea, avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar elaborate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Educației și Cercetării. Totodată, are responsabilitatea de a informa permanent prim-ministrul privind aplicarea acestor prevederi.
Viceprim-ministrul Marian-Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, coordonează procesul de elaborare și avizează proiectele de acte normative din domeniul ordinii, siguranței publice și securității naționale. De asemenea, asigură coordonarea politică a Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerului Educației și Cercetării. Totodată, are responsabilitatea de a informa permanent prim-ministrul cu privire la aplicarea acestor prevederi.
Viceprim-ministrul Liviu-Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării Naționale, avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. De asemenea, asigură coordonarea politică a Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Totodată, are responsabilitatea de a informa permanent prim-ministrul cu privire la aplicarea acestor atribuții.
Încă dinaintea trecerii Guvernului Bolojan de votul Parlamentului, a fost aspru criticată decizia de a avea un număr de cinci vicepremieri, în contextul în care se pregătesc măsuri de austeritate.