Cum își protejează banii frații Pavăl, proprietarii Dedeman, retailer de bricolaj ajuns la 55 de magazine

Publicat: 08 apr. 2021, 11:30, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Cum își protejează banii frații Pavăl, proprietarii Dedeman, retailer de bricolaj ajuns la 55 de magazine

Dedeman, cel mai retailer de bricolaj din România, va deschide vineri un nou magazin în orașul Sfântu Gheorghe, al 55-lea din rețea. Proprietarii companiei cu afaceri de peste 8 miliarde de lei, frații Adrian și Dragoș Pavăl, și-au împărțit investițiile în mai multe direcții pentru a se proteja în cazul unui șoc pe piață.

Noul magazin Dedeman are o suprafață totală de peste 21.500 mp și face parte din complexul comercial Sepsi Value Center. Valoarea investiției se ridică la suma de 11.5 milioane de euro. Dedeman Sfântu Gheorghe are o suprafață construită de aproximativ 9.500 mp. Alături de cele 55 de magazine, holdingul care cuprinde afacerile fraților Pavăl, a investit în piața imobiliară, unde deține proiectele de birouri The Office din Cluj Napoca și The Bridge din București, pe Bursă, unde deține pachete de acțiuni ale mai multor companii, printre care Cemacon, companie pe care acum o controlează.

De asemenea, Dedeman a anunțat în 2019 asocierea cu Element Industrial pentru dezvoltarea Eli Park 1, parc logistic de 50.000 mp din zona Chitila-Buftea înseamnă transformarea companiei din investitor imobiliar, după ce în ultimii ani a cumpărat proiectele de birouri The Bridge din București pentru 200 de milioane de euro și The Office din Cluj-Napoca cu circa 120 de milioane de euro, în dezvoltator, devenind activ în construcția de proiecte și nu doar investitor pasiv. În plus, retailerul va dezvolta la Bacău un proiect mixt, care va include un cartier de cumpărături și divertisment, dar și clădiri rezidențiale, de birouri și hoteluri și, în plus, va găzdui noul sediu al companiei.

Fond de investiții și bani băgați în agricultură

De asemenea, compania celor doi frați a înființat un fond de investiții dedicat companiilor cu capital privat local în valoare de 50 milioane de euro, condus de Laurenţiu Ciocîrlan, şef al departamentului de investiţitii al Raiffeisen. Totodată, frații Pavăl au cumpărat integral și Moldova Farming SRL, companie agricolă, care lucrează circa 8.000 de hectare de teren, după ce, în 2017, cei doi achiziționaseră un pachet de 20% din companie.

În fine, compania e aproape de preluarea fostei platforme industriale Letea SA Bacău, acolo unde ar urma să fie dezvoltat un hub de business. Vânzarea activelor imobiliare ale Letea SA, (circa 342.449 mp teren, clădiri și construcții speciale), în trecut cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, se realizează prin negociere directă, prețul oferit fiind de 3,16 milioane euro.

Mai mult, frații Pavăl au contribuit cu două milioane de lei la platforma ROCA, lansată de Casa de Insolvență Transilvania, și dedicată susținerii afacerilor românești aflate în dificultate.

Dedeman Sfântu Gheorghe se alătură celorlalte 38 de magazine Dedeman ale căror acoperișuri sunt prevăzute cu panouri solare. În momentul în care vor fi puse în funcțiune, acestea vor putea produce energie electrică destinată exclusiv autoconsumului. Magazinul e primul inaugurat de companie în 2021.

Următorul magazin Dedeman care își va deschide porțile anul acesta va fi cel din Ploiești – Blejoi.