Cum recunoaștem un fake news

Publicat: 20 mart. 2022, 18:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Cum recunoaștem un fake news

Atenție la ce circulă pe rețelele de socializare și nu luați de bun tot ce se publică pe Facebook, Twitter sau Telegram. Există câteva indicii care va pot pune pe gânduri dacă o imagine este falsă sau nu, potrivit Tvr.ro.

Specialiștii în fotografie de la BBC atrag atenția asupra câtorva amănunte care ne pot ajuta să filtrăm imaginile care invadează rețelele de socializare. La o primă vedere, putem constata dacă informațiile video sunt de actualitate, verificând elementele privind vremea. Dacă a nins, dacă sunt copacii inverziți, dacă sunt oameni în imagine, cum sunt îmbrăcăți. Multe din clipurile vehiculate în ultimele două săptămâni sunt și din alte conflicte.

De multe ori, ele sunt distribuite fără niciun discernământ, pentru simplul fapt că provoacă emoție. Înainte de a-l da mai departe însă, trebuie să verificăm măcar cine a mai distribuit această informație și de ce. Dacă vorbim despre scene de război, mai toate sunt înspăimântătoare. Secvențe scurte care provoacă o reacție.

Falsurile, dezinformările, ajung la public tocmai pentru că se joacă cu emoțiile noastre.

Steven Seagal e actor și nu luptă în Ucraina. Acesta este un exemplu de fals realizat astfel încât să pară că a fost distribuit de o sursă credibilă ca CNN.